Comentariile membrilor:

 =  demagogie
Lucian Mușet
[02.Jun.05 21:53]
e un nene filosof ce se umește Rudolf Carnap care, la un moment de cotitură probabil în viața lui trecătoare vorbește despre "depășirea metafizicii prin analiza logică a limbajului", dar cred că deja știi asta la câtă informație din filosofie deții. ce face el?! depășește metafizica (în felul lui) folosind un limbaj metafizic, adicătelea făcând metafizică. textul acesta e la fel (ca idee, căci e mult mai slab în realizare decât la Carnap), adică e un fel de patetică "buricare" (dacă îmi permiți termenul) pe lângă terenul filosofiei în stil filosofic. ești și matale fără să vrei unul din cei ce practică, poate fără voie, filosofia. nu e ea minunată, dar se pot afla multe lucruri minunate prin ea. nu sunt nici pe departe apărător al domeniului, dar mă intrigă un text care nu spune nimic dar încearcă negativisme ieftine. demagogie?

s-auzim de bine,

 =  demagogie, da!
Emil Carageorge
[02.Oct.05 19:06]
absolut magulitoare comparatia cu Rudolf Carnap. Ca textul nu spune nimic, e o parere pe care o respect, dar probabil ca tie cuvantul "demagogie" iti este putin strain ca sens (altfel nu m-ai intreba pe mine). Eu nu promit nimic prin eseul de mai sus si nici popularitate nu caut, ci imi scot in evidenta neputinta, tragindu-ma de sireturi cu niste oameni a caror simpla rostire de nume ridica in picioare multimi intregi. Multumesc mult pentru comentariu!

 =  :)
Lucian Mușet
[02.Jun.05 22:32]
întrebarea mea stimabile era ușor retorică, dar probabil nu ai sesizat asta. ar fi ciudat sa-l citez pe carnap si sa nu cunosc sensul unui termen pe care îl folosesc.
ne mai citim, poate sub auspicii mai bune. (cunosc și sensurile cuvântului "auspiciu":))

cu bine,

 =  ;)
Alin Pop
[03.Jun.05 14:28]
mi-a plăcut cum le-ai tras din condei la sfârșit. sună bine pe-aici: ...să cadă de pe culmile disperării în abisurile speranței...

 =  condeiul scrie uneori
Emil Carageorge
[04.Jun.05 14:44]
merci Alin, in primul rand ca ai baga in seama umila mea incercare de eseu. daca ai gasit in el ceva ce merita remarcat, merci din nou. Uneori condeiul meu chiar scrie, se pare... In rest, doar scârța-scârța...

 =  O incercare...
Negru Vladimir
[04.Jun.05 15:40]
Emil... e incadrat ca eseu deci incercare... nu e nevoie ca cineva sa dea cu matura pe aici dar totusi un astfel de text este si un pretext pentru polemica... uite eu iti reprosez faptul ca iti fundamentezi demersul de "dezvrajire" a filosofiei pe maxime ce contin dincolo de dimensiunea literala un inteles ascuns pe care nu-l valorizezi deloc (exemplul "dacă tăceau, tot filosofi rămâneau").
Apoi ai amestecat fara nici un fel de criteriu o gramada de ganditori (ba mai faci si comparatii caraghioase cu politica)... poate doar ca sa justifici titlul :)
Sunt si parti tare amuzante... uite "postlegomene a priori"... aici am ras copios.
Oricum acceptiunea initiala a termenului de phileo-sophos implica constiinta statutului creatural (intelept poate fi doar zeul... omul e doar un iubitor de intelepciune) si presupunea coerenta intre ideile promovate si modul propriu de a trai... apoi sa nu uitam de marile si micile mistere... de initiere... de filosofia ca pregatire pentru moarte... apoi oamenii au devenit mai comozi si mai egoisti iar filosofia nu a facut nici ea rabat de la aceasta tendinta... cultura s-a rasturnat in civilizatie, filosofia in sofism.... (sa nu te superi daca iti spun ca am identificat cateva chiar in textul tau)... visul acela de aur de care vorbesti adica filosofii sa guverneze lumea e prezentat incomplet... de fapt mistic vorbind e vorba de armonie... atunci cand puterea regala se afla in concordanta cu puterea sacerdotala... a guverna cu intelepciune dupa modelul ceresc... dar sunt multe de zis... un sfat deloc rautacios... daca vrei sa convingi pe cineva te rog sa te aduni mai mult si sa nu te disipezi... asta e si rolul eseului.

 =  touche
Emil Carageorge
[04.Jun.05 16:36]
cuvantul "incercare" caracterizeaza perfect ceea ce se vrea a fi Babylosofia. daca sub el ar fi scris proza, l-ai fi citit cu alti ochi? l-ai fi interpretat altfel? Atunci cand am "bagat in aceeasi oala" nume pe care le leaga doar simplul fapt ca au indraznit sa gandeasca de-a lungul vremii si de-a latul lumii, am facut-o pentru a ni-i opune noua, celor care departe de a reusi vreo farama din opera lor, ne permitem sa ne declaram partizanii unuia sau altuia, in final continuandu-ne existentele mizere. Cand m-am apucat sa scriu DESPRE filosofie, am stiut ca ma expun riscului de a fi citit de un numar mare de "iubitori de intelepciune", care nu vor remarca faptul ca in textul meu filosofia e doar un pretext pentru a scoate in evidenta o creatie umana blasfemica : Babylonul. Multumesc mult Dnul Negru si nu am de ce sa ma supar, pentru ca eu ma aflu pe Agonia tocmai pentru a afla (si) parerea ta extraordinara!

 =  minunat
Jigaranu Adrian
[09.Jun.05 21:37]
Se face, asa, ca din intamplare, sa fiu student la filosofie.
Din pacate, cred ca esti un inocent :)...
De pilda, Hegel statea cuminte in turnul de fildes cand altul, pe nume Marx, l-a tras de acolo si impreuna, tinandu-se de mana, nu cam prea v-au lasat pe voi "să facem ce vrem, să fim bogați și săraci, să avem plăcere atunci când dorim, să căutăm fericirea pe lumea asta, să îi numim pe cei care plâng – nefericiți, să dăm drumul la pisici în bibliotecă, să îndesăm toată literatura în sertar."
Crezi ca astea au trecut? Don Quihote nu a murit si, in contra ta, o sa tot bantuie prin biblioteca.
S-ar putea sa dea peste un articol de-al lui Heidegger "Cum ajungem sa spunem ceea ce avem de spus?" si s-o puna de-o globalizare!

 =  Jigaranu "Quihote"
Emil Carageorge
[10.Jun.05 21:33]
nici nu stii cat de mult conteaza pentru mine parerea unui filosof profesionist (in devenire). Eu am facut alta facultate si am venit in contact cu "intelepciunea" doar tangential, deci iti dai seama ca sint cat se poate de amator. Mi-ar fi placut insa un comentariu mai amanuntit din partea ta ca avizat, poate cu trimiteri exacte la incercarile mele de a jongla cu termeni, somitati si categorii filosofice. Sper ca nu am facut gafe prea mari. Un inocent poate ca sint (merci!), dar oare mesajul artistic al textului meu m-am priceput sa ti-l induc? te mai astept.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !