Comentariile membrilor:

 =  Poate că Dumnezeu ne joacă viața la zaruri
Dana Stanescu
[09.May.05 22:36]
Am vazut de aseara Insemnarile tale dar , datorita lungimii, le-am lasat pentru un ragaz de liniste. Si bine am facut. Nici nu stiu ce sa evidentiez mai intai, ca mi-au placut cele doua portrete de poeti, cei care pun etichete si pastreaza exponatele in borcane sau cei bucatari ... si alte fotografieri ale actului creatiei. Vreau sa ma feresc de cuvinte mari. Am admirat panseurile despre frumusete si adevar. Si gandurile invartantindu-se in jurul celor filosofice. Si intercalarea amanuntelor personale si atat de departe ar duce discutiile daca ne-am opri la fiecare rand.

Gasesc aici un eseu in toata regula si demn de admirat.

+ *
Dana Stanescu
[09.May.05 22:37]
si ce era mai important

 =  Furi
Bianca Iulia Goean
[09.May.05 23:43]
Nu, nu e frumos. Si poate nici adevarat nu este. Dar sa nu incepem inutil cu raspunsurile. Sa te intreb mai bine: asculti? cobori capul si asculti? atunci poti sa scrii. in goana dupa raspunsuri si adevaruri, grabindu-ne inspre comunicare, uitam sa pastram si tacerea (altfel cum sa auzim Cuvantul?), uitam de intrebarile esentiale. Nu am ce-i face, este una dintre problemele care ma fascineaza cel mai mult, si, daca o regasesc framantand atat de puternic un alt om, este ca si cum as regasi un prieten. Ca si furii de idei "capacite" de cuvinte. Mi-am umplut camasa de aici, ca un copil sanul cu cirese de iunie (si florile au promisiuni), si fug, fug pana nu banuiesti ca port cu mine sensuri si culori noi. aaa... nu se obisnuieste, dar: multam ca ai intors privirea-ntr-o parte, om bun, cand m-am indestulat pe furate...

 =  Despre ideile expuse (si nu despre sentimente!)
Loredana Diana Niculae
[10.May.05 11:40]
“O tu, inocență, senzualitate a senzualității.” - Multumesc pentru acest gand impartasit!

“Să citești nu pentru a te ridica deasupra celorlalți, ci pentru Cunoaștere pur și simplu.” - Serban, pentru Cunoașterea pur și simplu nu este de ajuns sa citesti (cartile inseamna memorie, memoria inseamna uitare… nu este posibil sa citesti TOT, pentru ca totul nu sta scris doar in carti).

“Cunoaștere de sine: reținerea mizeriei la sursă” – nu exista mizerie la sursa, Serban… foloseste alti ochelari!

Nimeni nu întreabă "Ce ai mai devenit?" sau "Ce mai ești?" – Budha nu a putut raspunde la intrebarea asta… ce te face sa crezi ca altii ar putea.o face?

“La urma urmei cea mai cinstită formă de comunicare este scrisul-cititul.” – adica fara interactiune umana directa? Cinstea sta in cat de mult te distantezi de oameni? Nu cred asta… Daca scopul comunicarii aste sa cunosti (auto/inter) atunci ceva nu sta in picioare… Unul din paradoxurile autocunoasterii este acela care spune ca autocunoasterea nu poate avea loc departe de ceilalti, in izolare relationala de cei care ne sunt alaturi pe drumul vietii (de aceea cea mai utila modalitate de autocunoastere este “autocunoasterea prin celalalt”).

“Dialogul este adesea o capcană.” Capcana poate sa fie autentica? Ce cauti de fapt? Politetze sau sinceritate? Ce inseamna capcana in momentul in care – prin dialog / sa zicem perfect – ajungi sa decodifici TOTAL mesajul pe care ti-l transmite celalalt? :)) capcanele apar (dupa parerea mea) atunci cand nu asculti ceea ce spune celalalt…sunt capcanele monologului cu tine! :)

“Să nu uităm că la bomba nucleară s-a ajuns pentru că un inginer a vrut să fie mai deștept decât altul.“ – cu totul de acord! Ar trebui sa scriem despre asta mereu …pana lumea va incepe sa.si puna intrebari (si dupa).

“În Sistem toți se vor cât mai sus” – Pe ce te bazezi cand afirmi asta, ai vorbit cu TOTI? De fapt, despre ce sistem e vorba… Stii tu, este unul in care intr-adevar drumul este doar in sus (chiar si atunci cand istoria se repeta). :))

Nimic nu te îndepărtează mai mult de Adevăr decât dorința de a striga mereu "Ce frumos!" – Serban, nu uita ca extazul autentic te poate duce foarte aproape de Adevar. Este doar chestie de experienta persoanala…

“Nou născutul este frumos, adevărul lui este condamnarea la moarte.” – atunci de ce mai scriem? De ce este ceea ce este, mai degraba decat nimic?

“Adevărul se îndură.” – eu zic ca se traieste ! liber!

“Singura șansă de a scăpa de moarte este să înveți să mori înainte de moarte.” – de ce sa scapi de moarte?

“Superioritatea” nu este decât un efect secundar al Cunoașterii – Superioritatea nu este decat trufie… pe cine/ce anume cunosti tu, de fapt?

“Suntem sclavii propriilor noastre simțuri.” – Suntem oare ceea ce simtim?

“Toată lumea vrea să scape de tristețe”… etc…Serban, nu pot sa nu remarc (de-a lungul intregii tale scrisori) tendinta ta de a vorbi in numele a mai multe persoane! Care toata lumea? Toata lumea ma include si pe mine? Nu! Sau nu aici (pe mine include-ma te rog la “Noi trăim în preajma adevărului!”). Foloseste te rog I-a singular si asuma-ti ceea ce spui! E oke! Astea sunt cuvintele/ sentimentele tale.

“Nu scriem doar pentru a comunica sau memora” - daca nu pentru comunicare atunci sa nu mai scriem… fixismul de care vorbesti unde te duce? este o cale de cunoastere cumva? Dar cine sunt eu sa spun asta? Fiecare cu drumul lui!

“Toate răspunsurile se află la noul născut.” Inocenta devenirii! Multumesc pentru asta si pentru argumentul care ii urmeaza (si pt Lao) :)) Multumesc! Multumesc! Multumesc!

Multumesc pt. Arghezi!

Spor!

 =  ...
serban georgescu
[11.May.05 14:09]
Dana, Bianca, Loredana tot ce ati lasat aici inseamna foarte mult pentru mine.
Loredana, mi-e imposibil sa-ti raspund la fiecare intrebare in parte. Ne-am pierde in detalii. Oricum, ce am incercat aici este doar o punere in ordine a unor ganduri. Sunt niste insemnari, nu e vorba de un text final. L-am pus aici ca sa ... scap de el (intr-un fel)
La buna reauzivederecitire

+ te-ar invidia...
Tudor Negoescu
[11.May.05 14:25]
De cîțiva ani,urmăresc însemnările cu aură aforistică (împrăștiate prin reviste) ale unui poet și ( mult mai cunoscut)critic literar, Gheorghe Grigurcu.
Dacă ți-ar citi aceste însemnări, sînt sigur că te-ar invidia...

+ semn
Elia David
[11.May.05 14:59]
Intr-adevar, sunt multe idei care obliga la o lectura atenta aici. Exprimate coerent si chiar poetic, de interes mult mai larg decat o recomanda incadrarea la "personale". Si mie mi-a placut ce am citit si, ca atare, las la randu-mi un semn de apreciere.

 =  părere
Liviu Nanu
[11.May.05 15:47]
Am fost printre primii cititori ai acestui eseu (dacă nu chiar primul) și l-am salvat pe hard să-l pot citi în liniște. Ce pot să spun? Foarte bine scris, și așa cum spunea și Dorun, bun de editorial la o gazetă culturală.
Mi-a făcut o reală plăcere să te citesc.

 =  semne
serban georgescu
[11.May.05 16:36]
Tudor, Elia, Liviu: Am citit de curand ca scrierea unei carti te dezumanizeaza. Si am mai citit ca, pentru a scrie (naste) o carte buna trebuie sa iesi invins din lupta cu ea. Intr-adevar. Am avut acest sentiment, de dezumanizare, de izolare, de ermetism total la scrierea acestor insemnari.
Ei bine, semnele voatre ma readuc printre oameni.

Liviu stiu ca in general nu agreezi - hai sa-i zicem - "stilul" asta aforistic, pe care il consideri poate prea pretentios. Dar daca tot te-ai hotarat sa lasi aici un gand, m-ar ajuta foarte mult daca ai intra putin in detalii. Scrie-mi oricand ai chef la [email protected]. Si tu si oricine altcineva.

 =  ???????????????????
Mihai Serban
[31.Jul.05 18:55]
e la moda > deci e ok > sau chiar frumos
nu e la moda > deci nu e ok > sau chiar urat
daca e la moda si e si un pic de neinteles e MARFA....
Eu te intreb: care e miza acestui text?

PS"Poeții spun lucruri trăznite!"
CE SPIRIT DE OBSERVATZIE!!!!!!!!!!

 =  O tu, inocență, senzualitate a senzualității.
Corneliu Traian Atanasiu
[14.Jul.05 18:09]
"Singurul neajuns al numelui este acela că limitează. În rest face adevărate minuni." Un scris nervos, viguros, deschis spre tot felul de răsuciri ale sensului, potrivit notației fragmentare. Te-am citit cu bucurie. Și cu mirare constantă.


 =  La realitate-cuvantul!
Dinis Adrian
[02.Oct.05 19:06]
O meditatie profunda transformata in niste aforisme, maxime sau cum zici tu insemnari. Unele sunt reluate de la niste idei consacrate insa intr-un mod original. Tind sa te corectez la un gand de-al tau. Imdediat nascut copilul nu este frumos. Abia dupa ce i se da pielita aceea dupa el. Nici eu nu cred in inspiratie. Eu cred ca arta scrisului consta in faptul ca trebuie sa furi de la toti: de la scriitori mari sau oameni simpli, deopotriva. Si cel mai mult mie imi place sa fur de la preferatii mei. Stilul meu este un omagiu adus frumusetii pe care nu am creat-o eu, dar nu numai. Mi se pare neoriginal sa nu admiti ca fiecare om si fiecare carte citita iti sunt surse de inspiratie in opera ta. Pana atunci iti urez sa aduci in continuare la realitate-cuvantul!

 =  off topic
Geta Adam
[04.Aug.05 11:17]
Serban, scuze ca raspund asa tarziu si ca las aici un mesaj care nu are legatura cu textul. M-am gandit ca astfel mesajul meu va fi receptionat mai usor decat daca lasam semn la subsolul poemului meu.
Nu stiu cine a facut traducerea la sonetul 89 al lui Michelangelo, asa ca daca traducerea ta e mai buna, poti vorbi cu un editor sa faca schimbarea, nu ma deranjeaza sa fie scos din pagina mea si pus pe a ta (e mai bine sa fie o singura traducere).

 =  ...
serban georgescu
[01.Sep.05 11:13]
Corneliu, Dinis, multumesc, ma bucur sa descopar aceasta rezonanta ...

Mihai (sau Serban - nu stiu care e numele mic) - miza acestui text esti TU

dar nu te intrista, sunt obisnuit sa pierd

 =  "... go running naked in the woods and put fucking flowers in your hair!!! ...
Adrian Firica
[13.Oct.06 14:01]
"Îmi vezi ochii? Dacă da, înseamnă că părul e prea scurt". "He believes in God and I believe in God, that is me" și "I got life mother, I got freedom brother, I got good times to ...", dacă nu, atunci fără casă, masă, familie, educație, haine, ciorapi. Doar pace, Jimi, Janis, Morrison, Zeppelin, "... go running naked in the woods and put fucking flowers in your hair!!! ...".fără scutierii cărora nu le plac rimele, ci doar ridicatul bastoanelor.
Și, ce-i cu asta? Este!
adevărul e relativ.
"... go running naked in the woods and put fucking flowers in your hair!!! ...".

 =  la logoped
serban georgescu
[18.Oct.06 13:17]
adrian, ma gandesc de mult la asta.
numai ca am sa-mi iau totusi si niste imbracaminte cu mine.
dar pana atunci mai e.
imi trebuie un semn.
un semn clar.
bush a promulgat ieri o lege care permite torturarea suspectilor de terorism.
nu mai e mult.

 =  banchet de post
noemi kronstadt
[29.Apr.07 03:09]
well, well, well, ce avem noi aici?

 =  spre idei si despre trazneli
Anni- Lorei Mainka
[15.Sep.08 02:24]
adevarul trebuie indurat....
acesta scurta afirmatie poate fi un izvor de ...."inspiratie", stiu ca nu va place, dar chiar si afirmatia "relatia cu divinitatea" poate fi inteleasa ca "in-spiratie"....

va multumesc pentru pre-lucrarea si oferta acestei sume de idei....
(un semn de la un ne-inspirat oarecare)

 =  daoism
Ela Covaci
[27.Nov.08 12:55]
Serban am citit si recitit cu placere textul tau. Uite ca daoismul poate fi inca literaturizat si chiar intr-o forma foarte originala. Parca ai intins navodul lui Zhuang Zi iar in ochiurile lui ti-ai prins propriile cuvinte.
Pescuitul cu navodul are "frumusetea" lui, pe de o parte pestele nu sufera nici o vatamare pentru ca apoi sa-i fie razuiti solzii pe viu... la fel si pescuitul ideilor. Textul tau se remarca printr-o captura foarte bogata de idei si o armonizare placuta cu navodul, adica tesatura daoista pe care ti-ai grefat propriile idei.

Aprecieri,

 =  timp
serban georgescu?
[26.Jan.09 14:26]
Anni-Lorelei, Ela, multumiri de vizite si recitiri

imi cer uitare pentru intarziere





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !