Comentariile membrilor:

 =  carmen
Carmen Mano
[15.Mar.05 22:40]
inca ma minunez de fatetele tale, de poezia din tine, de omul din tine:)
si afla ca mi-am luat si "dictionar de manuta":)
cu drag, draga mea

 =  Carmen, multumesc
Anghelina Andreea
[16.Mar.05 06:35]
Carmen, draga mea, e bine ca ti-ai luat " dictionarul de manuta", sa stii, ca fara el nici eu nu inteleg ce-am scris :)) multumesc, scumpo :)

drag,
Carmen

+ nota Unsprezece plus
Daniel Bratu
[16.Mar.05 09:04]
Poezie de un anumit ermetism ludic, o aglomerare de simboluri sub masca unui joc regal. Pe langa calamburlescul titlului (Eugen Barbu chiar a scris un roman cu titlul "Unsprezece" - despre o echipa de fotbal si un antrenor gen Mourinho), vin si citatele, antagonice si subminate individual de ironia asezarii lor alaturate. Marx cel barbos, teoretician de revolutii umane, La Fontaine, spelbul trecut prin multiple rafinari ale speciilor. Fiecare vers are o anumita incarcatura, mi se pare un foietaj de semne mitice in lumina verde-noroi a gazonului de pe terenul de fotbal. Din putinele mele cunostinte in domeniu, incerc a deslusi aici cateva simboluri:
Ceata, mediul in care se cam joaca fotbalul nostru, este si un simbol al formelor imprecise, in continua transformare, un conglomerat fluid de aer, apa si foc, in care se pregateste nasterea unei alte lumi.
Fluierul arbitrului (in negru, de obicei) este flautul dervisilor Mawlavis, care se lamentau divinitatii, dansand.
Innocentia - acelasi arbitru in joc - se presupune a fi si un simbol din tarod, din a unsprezecea carte (Puterea), e fecioara, care va apare si mai tarziu in poem, "innocentia inviolata", dar e numai o masca, pentru ca "fecundarea in cele unsprezece deschideri" (jucatorii unei echipe de fotbal? o familie? o comunitate?) trimite spre traditia ezoterica africana, spre ocultismul negru, legat de fecunditate (africanii, da africanii aia vechi, nu afro-americanii saltareti in hip-hop, credeau ca lichidului seminal ii trebuie 11 zile pentru a ajunge la ovul) - femeia cu 11 porti, barbatul doar cu 9. Acel presupus "innocentia" devine, spre finalul versului, un tap,(da impresia de virilitate, dar, fiind un pic noctambul, e anormal, e un libidinos tragic) ispasitor (sinonimie obisnuita jocului de fotbal - toata lumea da vina pe arbitru), dar nu sacrificat, deci purificat prin jertfa, ci numai alungat intr-o comunitate straina, in pustiu, 11 fiind si numarul exceselor, clivaj paradoxal al simbolului cartii de tarod, cel de plecare.
Ei, si ar fi multe de vorbit pe margine, dar cum am cam ajuns la tusa terenului de timp de joc, risc sa fiu calcat de Roata Norocului (a 10 carte din tarod), si mai bine mai las si pe altii, mai priceputi si mai in viteza, mai "cu urechile pe spate" (vorba pisicutei lui Cartarescu).
Dictionarul e inca o dovada de ludic, dar iarasi un ludic profund, nu simplu-conventional. Uroborusul, sarpele care isi musca din coada, invartindu-se in zadar, fara sansa de crestere, mistuindu-se in ciuda, cu ceva bateri si asemanari si cu cercul "manutei" (he, he) din dictionar. Si ar mai fi, da...asa cum am spus, mai las loc si altora.
Observ acum ca majusculele capetelor de vers formeaza si ele, pe verticala, UNSPREZECE. Da, cartea va fi privita din mai multe colturi ale mesei.
Un text deosebit, felicitari, Carmen

 =  surprinzător
Ion Diviza
[16.Mar.05 09:29]
Surprins și încântat deopotrivă, Carmen Andreea. Ești tu?? :)

 =  Daniel, Ioane :)
Anghelina Andreea
[16.Mar.05 09:55]
Daniel, vad ca te-ai aplecat serios pe textul meu si-ti multumesc pentru rabdare si steluta, da asa e, am vrut o explicare a lui 11 in termeni mai barbatesti si nu l-am vazut mai bine plasat decat pe un teren de fotbal, oricum steluta cred ca trebuie sa o impart cu sotul meu, un mare fotbalist si capitan de echipa in cele tinereti ale lui, care in toti anii acestia impartiti cu mine m-a initiat si-n acest sport-rege :) surprinsa placut sunt si de alte cunostintele ale tale, si eu care credeam ca nu o intelege (poezica) nimeni :))) multumesc, multumesc mult...pentru tot.

drag,
Carmen


Ioane, de ce surprins?! eu sunt omul care nu poate sta prea mult intr-o forma sau alta, topai din forma in forma, rutina ma omoara, am nevoie permanent de alte si alte forme, cand vei veni la Iasi, poate jucam un fotbal, ai mei in familie toti sunt fotbalisti, cu fiica-mea e bine sa fii in aceeasi echipa, altfel te cotonogeste de nu stii ce-i cu tine :))
drag,
Carmen

 =  Fotbal sau judo la pat?
Bogdan Groza
[16.Mar.05 10:51]
mai, mai! Ce minunatie ai scris tu aici. titlul si subtitlul il percep ca pe un moft, ca pe un joc, pentru ca in realitate, citindu-ti textul, n-are nimic de-a face cu fotbalul pe teren sau pe noroi. eventual cu 'fotbalul' practicat in casa, pe un pat de tip gazon, sau chiar pe saltea, unde intr-o lupta surda si placuta, totodata, se face un ritual al imperecherii. Simbolurile folosite de tine, decriptate, ne arata un joc al iubirii, bineinteles intr-o varianta mai...jucausa, sa zic asa. Termenii folositi, gen: "fire de iarba..." "noroiul incheaga buzele" etc sunt lesne de inteles daca ne-am gandi, ca Sigmund Freud, doar la sexualitate. Si in plus, avea si Vasile Voiculescu niste poeme, in care compara jocul acesta al iubirii cu o fortareata greu de cucerit. :) Versurile exacte nu le stiu, dar Voiculescu spunea aproximativ asa: "inunda-mi iarba care s-a uscat..." facand referire la actul sexual.
Deci, si aici, consider ca e vorba de un joc erotic, care, pus pe un alt plan, aparent folosind cuvinte din doemniul fotbalistic, dezvaluie, lao analiza mai atenta ca nici vorba de asa ceva, ci dimpotriva, de un joc erotic intens si sugubat. :)
Frumos ne-ai mai "bagat in ceata" dar ceata asta a ta e subtire si se poate deslusi ce se ascunde in spatele ei. :))

 =  Bogdanel, sper sa nu-i molipsesti si pe altii :)
Anghelina Andreea
[16.Mar.05 13:02]
Uite ca te inseli, Bogdane, n-are nimic in comun textul meu cu sporturile erotice, aici ai cam incurcat borcanele, de ce oare?! :)) dar daca tu asa percepi poezica mea, atunci asa fie ea, pentru tine dar sper sa nu-i molipsesti si pe altii, multam de citire si cuvinte, oricum, ramai un dragut, chiar si cand nu ma intelegi :)

drag,
Carmen

 =  Semn de trecere
Magdalena Dale
[16.Mar.05 15:24]
Te rog să nu te superi, eu nu mă pricep la fotbal, dar citind "Dicționar de mânuță", ceața s-a mai risipit și nu am avut nici un dubiu că nu te referi la nici un fel de joc erotic....
Nu știu dacă este un comentariu, este mai mult un semn de trecere, ca să nu fiu prezentă doar la contorizare!
Cu drag,
Magdalena

 =  Pai, nici barbatii nu se pricep la fotbal :)
Anghelina Andreea
[16.Mar.05 16:21]
Magdalena, scumpo, nici nu-i nevoie sa te pricepi, uite, ma pricep eu si crezi ca-i vreo mare sfaraiala? Oricum, constat ca nici barbatii nu se pricep prea bine la fotbal cu exceptia lui Daniel Bratu, ca altfel nu vad de ce mi-ar fi dat steluta, dar daca nu prea au trecut si multi alti domni pe-aici, e clar pentru mine: nu le au deloc cu...fotbalul :)) multumesc, scumpo,

drag,
Carmen

 =  Am citit acrostihul, mă depășește.
Luchi Tenenhaus
[17.Mar.05 22:47]
Andreea, ai sărit în altă barcă
Mi-e greu să te mai urmăresc, din zbor;
Mă simt ca o nevolnică libarcă,
Zburând după vaporul cu motor...

 =  Syril, bucuria mea de azi in alb-negru
Ela Victoria Luca
[23.Sep.05 01:23]
"Nebănuitul innocentia* fecundează în unsprezecele sale deschideri, de nouă ori măștile unui țap în surghiun."

Eu, eu unde eram, Syril, cind tu, tu te-ntelepteai adunind misterele lumii?
Nu te voi decripta, caci imi place asa, si de vrei mai povestim despre toate astea, ani si ani.
Cit ma bucur sa te regasesc asa cum esti aici, cit ma bucur. Esti bucuria mea de azi, Syril.
Intre negru si alb,
Ela

 =  pe ceata s-o tai cu cutitul, da..
Dana Stefan
[18.Mar.05 00:02]
ce antrenament ma asteapta, cu asa un coordonator de jos..
asta e ce am inteles eu, draga mea antrenoare..:)
si dupa ce meciul va fi disputat ( iarta, azi doar la meci mi-e gandul), om sta linistite si om despica mai departe si firul in patru..

toata admiratia mea,
Linea

 =  erata
Dana Stefan
[18.Mar.05 00:05]
coordonator de joc!
nu mai stiu bate nici clape...
sa ma ierti
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !