Comentariile membrilor:

+ Foarte interesanta prezentarea!
Maria Prochipiuc
[16.Feb.05 09:03]

Din capul locului, țin să te anunț că, ce ai scris aici e cu adevărat o cronică a uni eveniment și mai ales a unui eveniment care are și un suport material- o carte. Ai ales foarte bine tilul, de fapt e primul lucru care m-a atras spre lectură.

De obicei articolele sunt așa ca niște anunțuri, dar aici la tine e cu totul altceva reușești să atragi atenția cititorului nu numai prin titlu, dar mai ales prin felul cum ai conceput acest articol, plin de emoție, tu trăiești momentul și dorești să ne transferi această stare și nouă cititorilor. Voi încerca să merg pe firul emoțiilor, precum aș balansa desculță pe sârma ghimpată întinsă de-a lungul kilometrilor de graniță între români și români.

Prin această prezentare ai reușit să-mi stârnești curiozitea de a căuta prin librării cartea Veneticii. Concis ne prezinți pe scurt conținutul acestui roman, dar încerci să ascunzi anumite elemente tocmai pentru a ne lasa nouă cititorilor să le descoperim prin citirea întregului roman.

Eu personal te felicit pentru acest articol, și mărturisesc că eu nu reușesc niciodată în cuvinte puține să spun atât de multe. Aici stă frumusețea unei scrieri, chiar articol fiind.

 =  adevarat ai grait
zabet mihai
[16.Feb.05 09:30]
Adevarat ai grait. Graba de a crede raul, fara sa-l fi cercetat destul, este o urmare a dispretului si a unui caracter urat. Voim sa gasim pe vinovati, dar nu vrem sa ne dam osteneala de a cerceta relele. Intre Prut si Nistru toata lumea considera ( chiar in ziua de azi ) ca traiesc niste venetici, oameni de mana a doua. Si aici pe site avem parte de astfel de specimene scabroase si libidinoase ( nu vreau sa dau nume ) care sar imediat la beregata cand ne "strigam" durerea. Nu sunt trufas, dar sangele meu de venetic nu ma lasa sa ma injosesc. Si am sa lupt pana la moarte sa dovedesc contrariul din datorie pentru parintii mei si pentru bunicii mei.

 =  Limba romana deficitara, exprimare asijderea si critica lipseste cu desavarsire
Bogdan Geana
[16.Feb.05 10:40]
Limba romana lasa grav de dorit:

vopsea tipografică - cerneala tipografica,
Mi-aș dori, așadar, să vă trezesc curiozitatea, să vă fac s-o căutați în librării - sa caut curiozitatea in librarie???,
simpatia personală - e cam personala simpatia, altfel devine deja empatie,
Și nu de atâta că a vrut să - aici trebuie sa fie vorba despre ceva regionalisme.

Aceasta nu este sub nici o forma critica literara, nu ni se spune nimic despre desfasurarea epica a romanului, despre personaje nu stim decat ca le cheama intr-un anume fel, atmosfera ne este straina... Nu ni se vorbeste decat despre "Marea drama basarabeana". Intreb si eu, unde e literatura???

 =  Suntem mulți venetici...
Eugen Galateanu
[16.Feb.05 10:40]
Suntem mulți venetici...dezrădăcinați...unde este acasă ?

 =  pentru Bogdan Geană
Cristina Ispas
[16.Feb.05 11:10]
Domnule Geană, dumneavoastră ați avut plural "pianuri" în loc de "piane". Vă amintiți că v-am mai spus, nu?
În altă ordine de idei, Diana a precizat de la început că nu face critică literară. Nu ați citit și asta?
Eu zic că pentru ce și-a propus, ne spune destul.
Am răspuns așa de categoric pentru că m-am săturat de atâția lupi moraliști.
Ãsta e atac gratuit ce faceți dumneavoastră și ar trebui să vă mai opriți.

 =  Doamnei Cristina Ispas
Bogdan Geana
[02.Oct.05 19:06]
Stimata doamna Ispas, in poemul cu pricina am ales "pianuri" pentru asonanta, ceea ce v-am si spus la momentul potrivit. Cat despre atacul meu gratuit, poate ma convingeti ca exemplele date nu ar fi edificatoare. Astept provincia!

 =  veneticii care inca mai suntem
Andrei Gheorghe
[16.Feb.05 11:44]
ca si autoarea textului de mai sus cu veneticii lui cu tot (care suntem, asa cum bine zice si eugen galateanu) am sa spun din capul locului ca textul nu este nici pe departe o cronica, nici buna si nici rea, nu avem nici un interes ca acele randuri sa straluceasca si nici sa contina vreo noua idee sau ceva inventii stilistice. Cu toate acestea subiectul vad ca nu inceteaza sa surpinda pentru ca provoaca la normalitate, de ce sa nu cautam o carte care vorbeste de cei dezradacinati cum au fost si sunt multi pe acest teren care ar fi ideal pentru statornicie? de ce sa nu ne lasam invitati la o rememorare, nu a unei intamplari propriu-zise (desi peste tot sunt familii in care exista celputin o poveste despre razboi si despre basarabia si bucovina de nord), ci a ceea ce, considerand evident si puternic, inaintasii nostri au realizat unirea, anume, unitatea de limba si cultura de la nistru pan' la tisa? si pe urma cum sa fim intre noi unii mai autentici romani decat altii, de ce sa cautam acestei expuneri fara pretentii (conditie pe care autoarea si-o asuma de la capul locului) nod din papura, ca sa vedeti ca limba romana saraca (in conditiile in care peste tot limba e facuta vraiste dupa bunul plac al fiecaruia) a fost chinuita taman aici mai tare ca oriunde si tre' sa intervenim (cam tovaraseasca interventia si un stil prea de trista amintire pentru cei venetici), chiar daca s-ar putea oricand sa avem niste pasari mari si negre pe caciula proprie din cauza aceleiasi limbi si aceleiasi literaturi romane, care uite ca bantuie peste tot, inclusiv in transnistria si in celelalte colturi de tara. or, tocmai de aceea exista venetici, zic eu, daca intre ai tai nu te poti simti acasa, daca tocmai acolo ti se scoate pe nas limba literara, nu poti sa ajungi nici la jumatate de secol de la ispravirea grozaviei de raboi sa ai sentimentul ca ai inceput totusi sa traiesti permanent, ca de fapt nu te-ai mutat in alta tara.

 =  domnului Geană, din nou
Cristina Ispas
[16.Feb.05 11:59]
Diana a spus că nu e vorba despre o critică literară, insist.
Și articolul ăla scris atât de "bine" din Timpul tot din cauza unei "asonanțe" a ieșit așa?
Domnule Geană, oricât de Domnul Geană ați fi, nu puteți folosi un plural greșit, oricare ar fi motivația! Nu există domnule așa ceva!
A! Nu sunt doamna Ispas, ci domnișoara Ispas. Mulțumesc.


 =  ei sunt adevaratii venetici.
zabet mihai
[16.Feb.05 12:25]
Pentru a intelege cat este de vinovata rapirea de teritorii unei natiuni, se cade sa ne amintim ca teritoriul unei natiuni e cu totul altceva decat o proprietate obisnuita; este pamantul sfant al patriei, mormantul stramosilor, leaganul copiilor, caminul unei familii. A pune pe el pecetea unei stapaniri straine, nu e numai un jaf nelegiuit, el este un act de profanare.
Niciodata in istorie nici cel mai bun dintre oameni nu poate ramane pasnic, daca vecinii raufacatori ii tulbura linistea. Nu o sa incetez sa lupt pentru bucata de tara rupta de niste bolsevici schizoizi, declasati, fara pic de morala, rudimentari, neciopliti - oameni ai stepelor organizati tribal si acum in secolul XXI. Si impotriva lacheilor libidinosi ( platiti probabil de Moscova ) care improasca cu noroi si venin pe unde apuca. Ei sunt adevaratii venetici.

 =  Cronică
Florin Hălălău
[16.Feb.05 12:33]
O cronică de carte nu trebuie să fie o repovestire pentru uzul școlarilor leneși. Trebuie doar să provoace cititorul să cumpere cartea și să o citească.
Cît despre limba română deficitară, folosirea regionalismelor îmbogățește scriitura Dianei și îi conferă un stil inconfundabil. Restul nu este decît atac la persoană din motive inventate și știute doar de domnul cu foarfeca.

 =  Domnului Halalau, contraatac
Bogdan Geana
[16.Feb.05 13:15]
vopsea tipografică - cerneala tipografica,
Mi-aș dori, așadar, să vă trezesc curiozitatea, să vă fac s-o căutați în librării - sa caut curiozitatea in librarie???,
simpatia personală - e cam personala simpatia, altfel devine deja empatie.

Unde sunt regionalismele aici? Eu nu vad decat greseli imense. Si Vanghelie care este are un stil inconfundabil si Gigi Becali, asa ca, da, ai dreptate domnule Halalau. Ieri a dat unul cu masina peste mine, i-am dat un sut in aripa stanga fata si ghici ce mi-a zis soferul neinspirat: Atac la persoana! De unde atata atac la persoana, era doar un atac la masina.
Sarutari de maini sotiei!

 =  Gratuități
Florin Hălălău
[16.Feb.05 13:52]
În Chișinău se spune vopsea tipografică. Este vreo problemă? "Simpatia personală" poate fi asemănată cu sintagma "eu însumi". No comment despre curiozitatea cumpărată din magazin. Stilul Vanghelie și Gigi Becali se văd mult mai bine în reacția de a da cu piciorul în aripa mașinii.

 =  frustrati si frustrari
zabet mihai
[16.Feb.05 14:10]
Florin si Diana. Ei va provoaca din cauza unor complexe de inferioritate ( mai mult decat evidente ) si a unor frustrari nerefulate. Si incearca sa se refuleze aici pe site. Parerea mea este sa nu raspundeti la atacuri care nu au nici o justificare. Cel mult sa aveti mila de ei, caci mila este un sentiment gratuit.
Sa auzim numai de bine!

 =  Cu respectul cuvenit pentru autoare dar si pentru cititori!
Maria Prochipiuc
[16.Feb.05 14:14]

Mă simt datoare într-un fel să intervin prin faptul că am apreciat acest text, nu numai decât pentru valoarea literară ci și pentru evenimentul în sine.

Din capul locului, vă anunț că nu sunt critic literar, nici eu , dar nici autoarea după cum singură mărturisește și cred că nici nu a avut de gând să făcă critica cărții respective, ci, doar a încercat să ne aducă în fața ochilor un eveniment, lansarea unei cărți. Dacă merg mai departe tot autoarea menționează, că această cronică este o aventură! Și se pare că și-a atins scopul, articolul acesta deja și-a început aventura. Nu vreau să contrazic pe nimeni, nici nu vreau să intru în polemică, ci doar încerc să-mi explic anumite fenomene, pe care se pare că le-am trecut cu vederea la citirea textului și anume, cuvântul vopsea, nu mi s-a părut nicidecum că ar deranja pe cineva (probabil așa a vrut autoarea să scrie )

VOPSEÁ, vopsele, s.f. 1. Materie colorată obținută prin suspensia unui pigment într-un lichid, folosită la colorarea diferitelor obiecte; boia, farbă. ♦ Spec. Culoare folosită în pictură. 2. (Înv.) Culoare (a unui obiect); nuanță.

CERNEÁLÃ, cerneluri, s.f. 1. Substanță lichidă sau vâscoasă, variat colorată, care conține uleiuri sicative, uleiuri polimerizate, albumine și coloranți și care servește la scris, la tipărit, la ștampilat, la gravat etc. 2. (Reg.) Culoare neagră cu care se vopsesc materiile textile și părul; negreală.

Am folosit acestă metodă pentru a exemplifica că nu mi se pare de loc greșit folosirea cuvântului vopsea ( poate a folosit simbolic acest cuvânt, de ce, nu )

De restul nu mai am ce comenta fiindca se înțelege clar că este vorba despre o carte (să vă fac s-o căutați în librării), nu mi se pare o greșeală, nu a mai repetat sau poate trebuia să formuleze altfel și totuși apreciez limba scrisă de Diana având în vedere ca…( ma opresc, nu stiu prea multe despre autoare decât că este de dincolo de Prut) și limba folosită este cursivă și pe înțelesul meu dacă nu al tuturor… Mă opresc aici, mai mult e mult prea mult!

 =  Hop si consilierul!
Bogdan Geana
[16.Feb.05 14:48]
Hop si consilierul!

"Si incearca sa se refuleze aici pe site"

Domnu' Zabet, sa conjugam impreuna verbul "a se refula" (reflexiv!!!)
-eu ma refulez
-tu te refulezi
-el, ea se refuleaza
-noi ne refulam
-voi va refulati
-ei se refuleaza.

E ceva putred in Danemarca???

Dumneavoastra sunteti un consilier de prima mana, nu m-ar mira sa aflu ca stati in umbra lui Vanghelie!

 =  Bogdan
Ioana Stefanescu-Bogdan
[16.Feb.05 14:53]


Bogdane, cu tot respectul fata de discutia pe care o purtati si cu scuze fata de textul Dianei, te rog sa-l conjugi corect pe "a refula" (tranzitiv). Daca tot suntem la lectia de gramatica.

 =  ps
Ioana Stefanescu-Bogdan
[16.Feb.05 14:56]

ps ideea e ca sunt oameni care o iau in serios

 =  pacat, pacat...
Cristina Hasse
[16.Feb.05 15:42]
parerea mea umila si personala este ca in subsolul acestui articol cineva (se stie deja cine) a cautat cam multe noduri in papura si a intrecut masura, pacat ca nu doare, sau, cine stie, este exact invers si nu se mai poate abtine...

 =  poate morți
Alin Pop
[02.Oct.05 19:06]
mie-mi place de veverița, am cunoscut-o la casa eliad, e o moldoveancă tare simpatică, se făceau glume în sală pe seama accentului ei. așa că virulența domnului geană m-a pălit fix în moalele capului, desigur, din considerente subiective. iată un bun prilej pentru a reflecta la ce înseamnă a fi subiectiv. în textul de față, și mie mi-a sărit în ochi un grai românesc "îndulcit" de anume situații geo-politice, mai ales că textul este promovat ca articol, dar a spune "Limbă română deficitară, exprimare asijderea si critica lipseste cu desăvârșire" despre un atricol care se declară a nu fi critică și este în mod evident scris de chiar unul dintre defavorizații dramei în cauză este tot un subiectivism. cum facem să mai scăpăm de ele? nicicum. poate morți :))

 =  Falsă cronică
Carmen Botosaru
[16.Feb.05 16:23]
Cronica aceasta despre care chiar tu spui că este o aventură, Diana, înțeleg că este de fapt un pretext pentru a ne face niște mărturisiri. Dealtfel, tu îți și dezvălui încă din primele rânduri intenția, iar ceea ce ne spui în acest text nu este altceva decât o împărtășire a impresiilor tale legate de cartea lui Ion Lazu, este o încercare de a ne trezi curiozitatea în legătură cu un subiect care apare (nemeritat, poate) mai rar în sfera noastră de interes.
Dacă asta a fost ceea ce ți-ai propus, eu cred că ai reușit foarte bine să atragi atenția.
De aceea, poate că textul nu este chiar un articol (mai ales că un articol trebuie să fie mai obiectiv și să se bazeze mai puțin pe "tresăriri nostalgice"), ci ține mai degrabă de "Personale", ceea ce ar face ca nici textului să nu-i mai fie pretinse cu vehemență acuratețea, structurarea mai limpede a ideilor, exactitatea în exprimare).
Am încercat să trec dincolo de cuvinte și să îți înțeleg emoțiile. Totodată, am devenit curioasă în legătură cu această carte.
Nu știu dacă am reușit să văd ce mi-ai arătat tu aici, dar știu că ce am văzut eu mi-a plăcut. :)

 =  Miros de vopsea tipografica
Sandra Hanna Segal
[16.Feb.05 21:37]
De atras am fost atrasa in cronica imediat. Si nu mi-a pasat ca e scrisa intru-n stil profesionist sau nu. Are curgere, are emotie, are un gust bun. Mi-a facut pofta sa citesc cartea (desi asta e un lucru irealizabil, cel putin momentan). M-am indragostit de Vera lui I. Lazu, cea care gasea explicatii celor mai cumplite situatii. Dragoste din numai doua fraze (si asta nu mi se intampla prea des)!
Trecand peste comentariile antecititorilor mei m-a amuzat micul razboi pe margine vopselei tipografice. Sa fie vopsea, nu ma supar. Fie moldovenism, fie licenta artistica, nu deranjeaza nici pe departe atat de mult pe cat s-a pretins. Am vazut experimente mai indraznete aplicate limbii romane.

 =  Similitudine.
Rotarescu Traian
[18.Aug.05 14:26]
Iată cum adug și eu un prizărit de comentariu, un pic cam strivit de forfota celor care-l apasă, puzderie, de sus.
Nici măcar nu e a al meu, ci e un citat din Dostoievski; îi "aparține" consilierului Marmeladov: " căci orice om trebuie să aibă măcar un loc pe lume unde să se poată duce!
Fiindcă vine o clipă cănd îți trebuie neapărat o ieșire..."




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !