Comentariile membrilor:

 =  Gresesti Tinere!!!
Milian Constantin Bogdan
[16.Jan.05 04:43]
Tinere Imi pare rau pentru tine ca ai aceasta parere despre tocmai Mihai Eminovici, inseamna ca nu ai "organ" pentru poezia lui.. Probabil tu nu esti decat un pusti care nu prea are tangente cu adevarata literatura,esti confuz, si inca nu iti dai seama de valoarea versurilor eminesciene, reflecta asupra ultimei strofe din "Luceafarul" :"Traind in cercul vostru stramt /norocul va petrece /iar eu in lumea mea /ma simt nemuritor si rece. " Reflecta putin asupra vietii tale si pune aceste versuri in contrast cu mica ta experienta de viata ... incearca sa-l simti pe eminescu nu sa-l citesti , sa-l simti ... tu nu-l cunosti....el te cunoaste pe tine prin versurile lui .. citeste-le cu atentie...Ps.. mai vb :)

 =  rușinică
Paul Bogdan
[16.Jan.05 07:49]
Toată această teză ce pare de un erudism cutremurător cade în fața unui singur cuvânt pe care orice școler de clasa a doua își permite să-l scrie corect: Alecsandri.

 =  Domnule Milian Bogdan-ce organ ?
Eugen Galateanu
[16.Jan.05 12:22]
Domnule Milian Bogdan, la ce "organ" vă referiți ? Vedeți, mi-ați dat dreptate în ce am afirmat .Eu n-aș folosi cuvântul "organ" pentru nici unul din poeții la care țin-pentru că pur și simplu nu "sună" bine.Exact la "simțirea" lui Eminescu mă refeream și eu-există oameni care "simt" metallica și oameni care "simt" Dalida-poți să condamni pe unul sau pe altul ? Cât despre treaba cu puștiul m-ați amuzat teribil-mi-ar place foarte mult să fiu așa ceva...

 =  Domnule Paul Bogdan-mea culpa
Eugen Galateanu
[16.Jan.05 12:22]
Recunosc că am greșit-îmi torn cenușă în cap-am îndreptat- asta e- nu trage dom'Semaca, sunt doar eu,Lăscărică...

 =  eminescu
Florin Opran
[16.Jan.05 14:03]
Observ ca articolele care au ceva inteligent de spus nu sunt atacate ! Pentru ca ar fi greu sa te legi de niste idei coerente care ofera prilejul unei.. “reevaluari” a unei stari de fapt general acceptate ! observ ca, in schimb, autorii acestor articole sunt atacati ! Cu argumente absurd ! Pentru ca pe acest site – e desigur o afirmatie aproximativa – nu ne cunoastem ci doar ne citim !

Eugen, tu esti un pusti ! Tu sa taci ! Eminescu este un zeu, este “nemuritor si rece” iar tu esti prea mic pentru a il pune in discutie ! Nu stii nici macar sa tastezi “cs” in loc de “x”, iar asta, in graba unui comentariu ne face sa te desconsideram ! Tu ne vorbesti de intoxicarea cu Eminescu, si de sindromul de inferioritate ce ne constrange sa ne alegem unul ca el – unic, clasic, romantic, reprezentativ ! Daca tu nu intelegi ca Eminescu este unic si in mod exclusiv reprezentativ poporului nostru inseamna ca esti un ignorant ce ar fi bine mai reflecteze asupra vietii sale inainte sa mai exprime erudisme cutremuratoare !

(Rasete pe fundal. Atitudinea comentatorilor pe acest site este, din nefericire, hilara si artagoasa.)

Eugen – si de aceasta data abordez un ton serios – este adevarat. Adesea, sistemul de invatamant nu ofera scolarului posibilitatea de a alege, de a-si cristaliza gusturile, nu-i ofera instrumentele pentru a-si gasi si identifica elementele reprezentative pentru propria persoana, si il marginalizeaza ca individ si personalitate. “Trebuie să lăsăm copii să decidă ce le place lor. Se poate ca preferatul să fie Macedonski sau Coșbuc sau Goga”. Da ! Aceasta inseamna a ridica nivelul culturii copiilor nostrii, si mai presus de orice, aceasta inseamna a le stimula interesul pentru literatura !
Tonul pe care l-ai folosit in acest articol a fost moderat. Si am apreciat acest lucru, intrucat daca nu ai fi facut-o, probabil ca as fi coniderat ca promovezi in mod exagerat un punct de vedere rautacios ! Insa nu l-ai atacat pe Eminescu, ci ai promovat diversitatea culturala, bunul gust, ai blamat nationalismul ingust al celor ce nu recunosc si alte nume din literatura noastra, si modul de manipulare, inca de pe bancile scolii, a perceptiei literare generale ! Nu am vazut nimic revoltator ori radical la acest articol, si il consider oportun !

Eu imi amintesc in acest moment ca in clasele primare obisnuiam si eu, ca si ceilalti colegi ai mei sa incep comentariile la modul : “X este cel mai mare prozator / scriitor / poet / romanicer / etc al literaturii romanesti”. Imi place sa cred ca de atunci am evoluat ! Asta nu inseamna ca voi inlocui X-ul cu un anumit nume, ci inseamna ca acum am o intelegere mult mai profunda asupra relativitatii gradului de comparatie absolut !

Toate cele bune, si sper ca mica ironie de la inceputul comentariului sa nu fie luata in nume de rau ! Intrucat nu intentionez sa intru in cine stie ce polemici marginale acestui articol !

 =  parere
Cristiana Miu
[16.Jan.05 14:16]
E adevarat ca Eminescu a fost urcat pe un piedestal fals in manualele perioadei comuniste. Dar aici, Eugen, eu cred ca pici intr-o capcana facila. Si anume hai sa distrugem tot ce ramane, hai sa aruncam la gunoi tot ce a fost sfant candva.
E tendinta omului dupa fiecare "amurg al zeilor", dar a omului simplu, fara cultura. Ori tu nu esti asa ceva. Stiu ca poti scrie articole si eseuri valoroase (inca mi-l amintesc pe cel cu biserica ortodoxa numibiana), dar ai tendinta de a te baga in chestii in care pasiunea si orgoliul iti depaseste cunoasterea. Cosbuc nici macar nu prea e poet, decat eventual pentru nivelul 5-8. E un versificator si cam atat. Ma rog, poate fi privit in contextul epocii, dar si acolo e saracut in idee si nu compenseaza prin sonoritatea versului.
Sincer, in secolul XIX am avut doi poeti cu adevarat valorosi, a caror opera poate rezista in contextul european si mondial: Eminescu si Macedonski. Primul a fost ridicat in slavi, despre al doilea nu se prea stie mare lucru. A-l demola acum pe Eminescu fara nici un argument decat parerea personala, e un rau la fel de mare cum a fost asezarea lui pe acel piedestal fals si gaunos.

 =  parere
Nicolae Tudor
[02.Oct.05 19:06]
Dom'le..., ati uitat sa- i spuneti ca, dupa punct, se lasa doua spatii goale:))
Dar, sa nu se mai comita cacofonia, oare ce ar trebui?!

Mie imi place Eminescu. Pentru a intelege geniul sau, inseamna sa fii macar poet. Sa-i intelegi performantele literare- gandire, tehnica, limbaj. Eminescu este mare pentru ca a gandit profund si pe intelesul tuturor, iar, a gandi profund si a te exprima simplu sunt doua extreme, ele insele greu de atins. Cine le face sa mearga impreuna, inseamna sa are o putere unica.
Observ ca sufletele sensibile care modeleaza cuvantul ii dedica permanent omagii. A vorbi frumos despre cineva, fara sa ti se ceara, fara sa ai vreun castig din asta, inseamna gestul cei pur din lume.
A te opune, inseamna inconstienta.

 =  Domnu'Tudor, sincer să fiu, nu știu
Eugen Galateanu
[16.Jan.05 15:21]
Cu alte cuvinte, comentariul dvs. spune că cei care nu-l acceptă pe Eminescu nu sunt poeți. Probabil. Probabil că nu sunt nici buni români. Ne punem întrebarea firească- e mai bine să fii un bun român sau mai bine să ai totuși o părere personală ? Eu accept părerea dumneavoastră și vă stimez pentru că-l iubiți pe Eminescu.Dumneavoastră de ce vreți să ne dați în cap ? Sincer, nu cred că sunt singurul. Și iarăși sincer, cred că doar oile nu se opun. Oile acelea care fac beee,bee...o persoană inteligentă are anumite gusturi și păreri. Și o persoană cu coloană vertebrală-se opune.

 =  Domnu'Tudor, greșeli avem
Eugen Galateanu
[16.Jan.05 15:21]
Dacă a face sluj de fiecare dată înseamnă gestul cel mai pur din lume-pe mine m-ați pierdut de client. Credeți că sunt sinceri ? Haideți să fim serioși. Se vede după nasul de Rudolf a dlui. Simion cât de sincer este.Cât despre greșeli de typo- sunt suficiente și la dvs. în comentariu-să vedem... "A vorbi frumos despre cineva, fara sa ti se ceara, fara sa ai vreun castig din asta, inseamna gestul cei pur din lume."Acest cei care nu prea are ce căuta pe acolo este fie cel fie ce-i.Deci să avem împreună grijă !

 =  Cristiana, mmm
Eugen Galateanu
[16.Jan.05 15:20]
Nu știu dacă m-ai înțeles corect. Nu trebuie neapărat să-l iubești pe Eminescu pentru că el e Eminescu și vaaai ce grozăvie am face dacă nu l-am iubi. Săracul Coșbuc n-are nici o vină-eu însă-l consider mai melodios pentru gustul meu propriu. La fel și pe Goga și la fel și pe Macedonski.Totul este ca această dragoste să vină din tine și nu din cărțile de școală sau de la un profesor prea înfierbântat. Profesorul nostru de română din liceu era un geniu-și vorbesc serios. Făceam cu el multe lucruri care nu erau-sau erau foarte slab prinse în programă- mai ales marea literatură universală. De curiozitate- s-a studiat sau se studiază Boileau, Montaigne, Racine în liceu ? Ei bine, el ne-a deschis gustul spre cultură- la nivel superior. Avea însă acest fix nefericit-cu Eminescu.

 =  traiasca Eminescu, si noi pe langa el
Petrescu Ionut Mihai
[16.Jan.05 15:10]
Vad in acest articol o rescriere a unei pozitii pseudo-critice pe care in ultima vreme o intalnesc tot mai des. Daca, intr-un conflict, sau intr-o polemica, una din parti cedeaza si cealalta parte nu-si da seama, sau refuza sa isi dea seama, atunci aceasta parte o sa ramana conectata la o discutie depasita.
Eu cred ca, de fapt, lui Eugen Galateanu este dor de Eminescu, de toate acele clisee cu care s-a obisnuit; sunt foarte sigur ca aparitia unei lucrari inrudite in idei cu 'protocronismul' i-ar provoca lui Eugen Galateanu o nemaipomenita bucurie. Cate articole, cate polemici, cate discursuri si argumente n-ar putea dumnealui sa produca pe marginea acelei carti!
Revenind la articol, va propun un exercitiu: puneti in acest articol, in locul numelui 'Eminescu' un X si veti obtine sablonul unei critici care nu spune alta decat ca 'nu este adevarat ca ...'
Multumesc insa autorului pentru posibilitatea de a face comentarii pe marginea unui text, care contine o problema destul de intalnita.

 =  Domnule Popescu-Nâh,nâh,nâh
Eugen Galateanu
[16.Jan.05 15:34]
Domnule Popescu-vă înșelați. Nu sunt protocronist-mi s-a părut totdeauna o absurditate. Dacă îmi e dor de Eminescu iau o carte și-l citesc. Dacă nu- n-ar trebui să-mi fie băgat pe gât ca obligatoriu. Asta este esența mesajului meu-să fim lăsați să gândim liber ! Și în acest spirit- salut manualele alternative! Poate, cândva, atunci când voi fi dezgropat ca un dinozaur ce sunt- vom ajunge și noi să gândim liber și nu în clișee. Și, din păcate, unele din ele destul de slăbuțe și stupide. Scoateți din Eminescu naționalismul (aici s-ar putea dizerta pe ideea că foarte mulți din cei cu nume care se termină în vici sunt mai români decât românii de baștină), cosmogonia hegeliană prost înțeleasă, filozofia penibilă de sfârșit de secol XIX, în sfârșit viața agitată (pe când o telenovelă ?)- și cu ce rămâneți ?

 =  Domnule Petrescu, vă datorez un miel
Eugen Galateanu
[16.Jan.05 15:43]
Domnule Petrescu, vă datorez un miel-v-am re-botezat. Scuze.

 =  Clasificarea este relativă
Preoteasa Marinela
[10.Dec.18 14:27]
Dragii mei,

Se pare că "ne-a zguduit puțin"pee unii dintre noi cutremurul din 26 decembrie 2004!
Eu am o vorbă de care nu mă voi dezice niciodată: În literatură e loc pentru toată lumea!
Să nu uităm că poezia este una dintre inimile zeiței EMOȚIE, preferințee rămân preferințe,alegerile sunt subiective, este o problemă de gust și gusturile nu se discută!
Anul este însemnat cu mai multe sărbători de sfinți, fiecare avem pe primul loc câte un poet de suflet, că unii se au pe ei înșiși este altceva! depinde de sensibilitatea fiecăruia, cultura fiecăruia, ... până la urmă de educația fiecăruia ( aici luând în considerație și educația școlară!)
La vârste diferite sunt alegeri diferite, la stări sufletești diferite sunt prefetințe diferite! important este să fii tu însuși/însăși, să nu fiisurprinscând îțiroșește obrazul că ai încercat să trișezi, să susții nefondat pe cineva sau ceva din interese mai mult sau mai puțun justificate!...)
Eu îl fekicit pe Eugen Galateanu că are curajul exprimării propriei păreri chiar dacă este vorba de marele Mihai Eminescu!
Atât Eminescu, cât și toți ceilalți poeți rmâni și neromâni, din orice colțișor al terrei au scris șiscriu pentru că au simțitcă au ceva de spus lumii, fiecare la nivelul său de: talent, pregătire intelectuală,educație,... Marii poeți n-au scris niciodată și nici nu vor scrie din nevoie de competiție!...ei spun ceva lumii!...poate sunt în competiție decât cu ei înșiși, adică sunt foate severi cu scrierile lor!... chiar mult mai puțin cu ale altora!...au prea mult de lucrat pe textele lor să devină perfecte, rotunde, să intre în universal!,..., să devină atemporale.
Terra colcăie de poeți, foarte mulți destul de mari încât să fie văzuți și citiți de peste mări și țări,..., alții foarte mari dar fără nume!...de ce?! că nu există o politică de preamărire a lor! Știm foate bine că foarte mult contează de cine este scris chiar și numai un vers! același vers poate fi interpretat ca genial, autentic,... sau poate trece neobservat sau chiar mai rău, cineva rău intenționat strigă, DA ! strigă:Ce vers este ăsta!? ..X poate fi numit poet/ă pentru așa aberație?!!!!... din păcate așa e viața, "Cine poate oase roade/Cinenu,nici carne moale!"...
Prieteni, să nu uităm că Nichita, Sorescu, Păunescu,.. l-au studiat cu foarte mare atenție, cu iubire, pe Eminescu, ca apoi, după ceva vreme să devină ei -poeții pe care-i cunoaștem, cu personalitatea lor poetică, cu stilul lor!...
Eu le mulțumesc că au scris atât de frumos despre adevărată viață, cea a emoțiilor; le mulțumesc pentru tot ce-au făcut și fac prin poemele lor pentru mine!....
Este păcat, doar ce și-a închis obloanele ziua de 15 ianuarie, iar noi ca după o beție,... să spunem ceva rău despre Mihai Eminescu!...
O țară este cu atât mai fericită și mai luminoasă cu cât are mai mulți posibili Eminescu, în existența sa!
Mulțumesc lui Dumnezeu că în fiecare clipă ne oferă posibilitatea să fim noi înșine și nu doar niște imitatori!... chiar mai rău în nefericite cazuri...
Eminescu a fost și este unic! nu are importanță cum Dumnezeu a ales calea prin care sa-l cunoaștem!
Avem drum lung și multe de spus că să avem, cât suntem în viață, mici pretenții ...în clasificări, care oricum și oricând sunt relative,...

 =  erata
Nicolae Tudor
[16.Jan.05 16:06]
inseamna gestul cel mai pur din lume.
ps: nu va voi mai citi niciodata.

 =  revin
Cristiana Miu
[16.Jan.05 16:09]
Eu nu i-am studiat, dar am fost o clasa de real. Probabil colegii mei umanistii au facut-o.
Eu incercam sa spun ca adevarul e pe la mijloc. Ca nu e corect sa cadem in nici una din extreme: nici a idolatriei, nici a batjocorei. Cat despre chestia cu: Eminescu e unic, am o singura remarca: si cersetotrul din coltul strazii mele e unic. Fiecare e unic in felul sau, deci nu Eminescu ar fi un exemplu de dat aici.
Despre melodicitate, ce pot spune? Pentru mine, poezia e in primul rand idee, emotie estetica. Forma e si ea importanta, dar in absenta ideii, nu ma atinge decat trecator. tiu pe dinafara mai multe versuri de Cosbuc decat de orice alt poet. Pentru ca e simplu de invatat. Dar atat...

 =  un alt fel de amintire despre scriitori
Ela Victoria Luca
[23.Sep.05 01:23]
Eugen, trezind polemici, e clar ca in spiritul nostru Eminescu nu doarme, indiferent de cum il patreaza fiecare treaz. L-am citit, fireste, l-am recitit. Fireste. Uneori cu fascinatie, alteori cu inghetare. De mult nu l-am mai recitit.
textul tau mi-aamintit insa de o intimplare banala din liceu; profesorul de literatura - s-a dus prea tinar si el -m scriitor, era exigent in ale liricii, scrisului, intelesului, lecturii. de mult nu mai daduse un zece. O teza. Zeci de comentarii (citi s-au chinuit sa le invete pe de rost! eu nu reușeam, le scriam ad-hoc, de fiecare data altfel), sinteze, analize de text etc. Mult. Complicat. la teza, uimire. Nimic nu a dat din toate astea, nimic. A desprins 6 versuri din "Calin - file din poveste", spunind sa scriem noi ce dorim despre ele, sa facem ce vrem cu ele. Panica, proteste, furie, pagini goale, scrisniri din dinti, iesiri din clasa cu revolta. El, profesul, statea linistit. Eu am scris șase pagini. Note proaste, lacrimi, injuraturi. Luasem zece. Uimire. Si in mine, si in toti. M-a sfatuit sa urmez literatura. Nu i-am urmat sfatul, ci doar am continuat sa scriu.
Fiindca mi-am amintit in ziua aceea de ce citisem in "Arta conversatiei", ca "fetele cu zece la literatura nu au noroc in viata".
Ca-i asa sau nu, "tu te-ntreaba și socoate". Cert este ca dincolo de pragul școlii și cataloage, Eminescu va fi citit. Chiar și pentru a fi polemizat. Și așa va fi în toate timpurile cu spiritele controversate, nu?

Cu binețe,
Ela

 =  se spune ca creierul i-a putrezit pe un pervaz
tudor micu
[16.Jan.05 17:15]
mihai eminescu era un poet. mai aproape de noi, alt poet - cartarescu - a scris un eseu in care de fapt a compilat peste multi ani de la disparitia primului tot felul de descrieri contemporane lui mihai, din care sa reiasa astfel un fel de portret, o schita de personaj.
acuma, acele descrieri au fost facute de oameni, bineinteles, si ei cu hibele lor, si care erau poeti, scriitori, critici, jurnalisti, poate vagabonzi, nu stiu.
eu sint de acord cu mircea in sensul ca imi place sa stiu cite ceva despre cei care scriu textele care imi plac, si nu vreau cosmetice: vreau sa stiu cit mai exact (constient ca exact nu e neaparat adevarat) ce fel de om era, cu atit mai mult cu cit ne depart multi, foarte multi ani. e aiurea sa-ti inchipui varianta de pe bancnota cind il citesti pe eminescu. fireste, pe bani nu poate aparea un poet smintit, surpins eventual in postura in care ii cerea unui prieten sa "ii smulga capul de pe umeri" (episod real, consemnat).
la scoala, lucrurile cred ca stau oarecum in aceiasi parametri. eu unul n-am avut norocul unor profesori inspirati de literatura, care 1. sa ne explice asa, pe indelete, cam ce inseamna asta, sa scrii/ citesti si 2. ce e cu autorii astia pe care ne obligau sa-i citim.
cind venea vorba de marele eminescu, aflam ca e mare de tot, scrie poezii mari de tot si la propriu si la figurat (profesorii jubilau reusind acest procedeu), cit despre viata lui... a fost o viata de poet asa cum muncitorul are o viata de muncitor.
nimic uman, nimic pe intelesul unor copii care cascau sau picoteau pentru ca uita-te la ei, sint niste inculti fara sanse sa inteleaga macar ca geniile sint complet inaccesibile in afara unei admiratii oarbe.
ma rog, nu stiu daca m-am facut prea bine inteles. de fapt, e mult mai mult de zis pe subiectul asta al scolii, al profesorilor, al copiilor mutilati de genii invatate pe dinafara cu tot cu comentarii legate de ele.
inchei spunind ca eminescu isi vede bine mersi de treaba. asta cred ca e marca lui geniala: rezista atitor violuri si vorbeste cu tine si astazi de parca ieri si-a scris citeva texte, undeva intr-un parc linga propria statuie gainatzata pe peste tot.
dupa aceea se ascunde in publicul unei emisiuni cu tema: marele nostru poet si datoria de a-l transforma in gigant de proportii mondiale, zimbeste putin in mustata roasa ca si unghiile, aproape descarnate, iese apoi din studio pe linga tehnicienii semi-beti dintre care niciunul nu-l recunoaste, pe linga citiva redactori de la tv cultural aprinsi intr-o discutie despre literatura contemporana:
- ce obscenitate!
- ba nu, e bestial!
- hai draga...
nici unul dintre ei nu-l recunoaste si eminescu merge mai departe, ar vrea sa bea ceva dar nu prea stie unde in bucurestiul asta mai lipsit de viata decit el, mortul din manuale...

 =  Mortul din manuale...
Eugen Galateanu
[02.Oct.05 19:06]
Oki doki. Sunt perfect de acord cu dvs., dle. Micu. Atâta timp cât ești obligat să tratezi pe cineva ca pe sfintele moaște nu cred că poți să-l iubești (decât dacă faci un efort disperat).Iarăși sunt de acord cu ideea că fiecare poet pentru fiecare din noi este unic. Și atunci, de ce să stricăm această unicitate ?

 =  Domnule Nicolae Tudor,
Eugen Galateanu
[02.Oct.05 19:06]
Domnule Nicolae Tudor, de ce mă faceți să plâng ? Am bâzâit ca un elev de clasa I...niciodată este un cuvânt atât de categoric...

 =  punct ochit, punct lovit!
Nicholas Constantin
[16.Jan.05 17:31]
Acest individ a reușit ce și-a propus... să fie în centrul atenției."Câteva fosile (un nas roșu de bețiv a lui Eugen Simion se detașează net printre ele)... " eu te banam defintiv pentru aceste cuvinte...

 =  "Te indoiesti, deci cugeti..."
STANICA ILIE VIOREL
[02.Oct.05 19:06]
Curajul celui care zguduie randuielile,regulile,traditiile, va fi mereu constrans la a se retrage, a se spovedi, la a se remusca...Nu esti primul si nici ultimul care pateste asa ceva.
Despre parerea ta nu pot spune decat ca, ori reprezinta perceptia unei intelegeri mult peste medie, ori ca de fapt e perceptia unei neintelegeri totale...Si asta timpul o va dovedi.Important este ca, daca ai argumente si nu constrangeri subiective ale unor repulsii provenite de la un "dascal" mediocru, sa-ti sustii parerea cu puterea invingatorului...Caci soarta multor "initiatori" ca tine e de cele mai multe ori infrangerea.
Provocarea pe care o lansezi nu este nici pe de parte mediocra;tu nu ataci...insa( ar fi fost culmea sa nu fie asa) esti atacat.
Progresul cunoaste deveniri doar din revolte si noi perceptii.Ori, ar fi o dovada de naivitate sa credem ca structura social,perceptiile individuale, factorii externi nu aduc o evolutie cu totul altfel fata de inceputul secolului trecut, in care au iesit la lumina atat creatiile despre care vorbim ,cat si criticile care le-au ridicat in slavi ori le-au tercut in arhive inchise.
Fie sa existam curati si cat mai putini subiectivi in perceptii astfel incat, daca nu putem sa fim corecti, macar sa fim drepti.
Cu drag, Tego.

 =  felicitări... frumoase baricade
Alexandru Pripon
[02.Oct.05 19:06]
Temător îndrăznesc să afirm și eu, purtând o cască de protecție, că Eminescu, un poet incontestabil de o valoare deosebită, a fost și este greșit introdus cu forța în mintea elevilor, în așa fel încât, atunci când li se permite o opinie liberă, se dezic de poezia și de ideile lui. Este, probabil, motivul pentru care mulți privesc poezia ca fiind o chestiune atât de complicată, decupată din interminabilele comentarii pentru examene, pline de "material lemnos", cum ar fi repetatul până la demonetizare "luceafărul poeziei românești"...
Nu vreau să fiu greșit înțeles, dar consider că și astfel de lucrări sunt necesare, este cazul să fim treziți din visare, din ridicol, din reveria la mormântul unui poet, pentru a ne redefini pozițiile. Încremenirea în admirație nu poate decât să ne poarte într- o lume imaginară, total diferită de lumea de zi cu zi.
Îl citesc și îl admir pe Eminescu, dar mă întreb dacă atitudinea de prosternare pe care am adoptat- o, de cele mai multe ori fără a cunoaște opera, ci doar ce se află prin manuale sau ce se spune pe la televizor, nu este doar apanajul oamenilor simpli...

 =  parere
dediudanut
[16.Jan.05 18:56]
intr-o mare parte ii dau dreptate domnului eugen galateanu..
eminescu e adevarat,a fost un mare poet,un geniu,dar asta nu
inseamna ca trebuie sa ni se bage pe gat absolut la orice
tema literara,dar asta nu inseamna ca e cel mai mare poet..
deja expresia,,cel mai mare poet,,e plafonata,fara inteles
pentru unul ca mine.nu stiu daca se poate face o clasificare
nu stiu daca exista criterii..,,fiecare poet apartine epocii
sale,,..eminescu a fost cel mai mare poet romantic..punct..

 =  Mă doare că sunt printre noi unii care doresc sâ-l doboare pe Luceafărul poeziei
Preoteasa Marinela
[16.Jan.05 20:27]
Dragii mei,
Mă doare că v+ați ales întâi un moment deloc potrivit pentru polemică pe tema Mihai Eminescu!
În loc să vorbim despre tot ce a făcut frumos și inimitabil pentru poezia românească, să plănuim concursuri care să-i poarte numele, să plănuim lucrări critice (dacă așa vă place!) despre Eminescu! în loc să plănuim tabere de creație care să-i poarte numele!!!!! ...noi ce facem?!...că unii dintre noi nu l+au studiat destul de mult pe Eminescu nu este nici vina profesorilor, nici vina noastră că trebuie să fim martori la atăta jignire ce i se aduce poetului Eminescu,... familia trebuie să se implice mai mult în educarea propriului copil, ..și mai este vorba și de chemare,...de talent!,... dacă "ața" te trage să devii mare scriitor, dar ce zic mare!? ...atunci singur te "lipești"de biblioteci, de librării și"aspiri" cu multă energie tot cât te duc puterile!!! iar dacă nu știi prea clar despre ceva sau despre cineva, dacă n+ai studiat destul de mult, este o greșeală să te lansezi în comentarii pe subiect!...mergi la"război" cu brațele goale!!...doar cu câteva vorbe dintr-un grup de prieteni!?...să fim serioși dragii mei, vă rog, să păstrăm totuși ăn sufletele noastre de poeți ceeace este unic pentru poezia românească: fenomenul Mihai Eminescu, poetul tuturor timpurilor! sunt și vor fi și alții nu neg, tot ce e posibil, dar altfel, poate unii dintre ei la fel de mari, dar altfel, total altfel!... e păcat să aruncăm cuvinte nici măcar cu iluzii negative despre poet!
Nu trebuie să uităm că părinți de+ai noștri au avut momente de bucurie sufletească citindu-l, ascultându-l recitat sau cântat, marele Eminescu!
Cred ca nu aveam nici 6 ani, când tatăl meu, om simplu, imi recita din Luceafărul sau La steaua și-i cerea să-i explic ce pricep eu de acolo, că tare frumos le+a mai scris Eminescu,... si tatăl meu era, este un om f simplu! Aici e secretul, ajunge la inimile oamenilor Eminescu, domnilor!
Ca să mai uităm de durerea din sufletele noastre de poeți, aduc aici un poem ce l-am dedicat poetului:

Orașul poetului

Ai văzut vreodată orașul poetului
măcar în somn sau într-o carte cu poze?
studiază pe Shakespeare, prietene,
și caută la el cheia acestui oraș,

dacă îți este greu, acceptă
culoarea poemului meu,
ea te va purta pe deasupra

acestui oraș de sticlă
ascuns în mijlocul mării,
cu clopoței de mare paznici
și nimfe vizitii,...

Luceafărul este primarul acestui oraș,
și toate stelele îi sunt iubite,

în hainele lor străvezii
vă aduc vouă aceste versuri
și lumina fericită a privirilor lor

Cu mult drag,
Marinela

 =  de acord cu tine Eugen
Geo Panait
[16.Jan.05 21:19]
E democratie fiecare are dreptul sa respecte pe cine vrea. Mi-a placut Eminescu si inca mai am sub pat o carte prafuita a lui si o mai citesc cateodata... Dar mie, de exemplu, cel mai inteligent poet mi s-a parut a fi Lucian Blaga. Eminescu mi s-a parut genial, dar nu are idei chiar asa tari (cel putin in poeziile lui). Adica numar pe degete ideile lui pe care un copil de 12 ani nu le-ar putea intelege. Toate babele ar injura auzind asta, dar daca Eminescu ar fi aici sunt convins ca ar fi de acord si cu ce ai zis tu Eugen si nici nu s-ar supara. Despre povestea cu Eugen Simion, el a profetit demult.

 =  frutti-fresh vs. coca-cola
simona marcu
[16.Jan.05 23:02]
Imi place sa te vad consecvent, bine ai zis Frutti-Fresh, cand mult mai la indemana era Coca-Cola.Dar dupa demontarea unei generatiei MTV, e de inteles.
Ai pornit un razboi periculos, cei de la Dilema au fost stigmatizati pentru o incercare asemanatoare.
Cu drag

 =  Cu drag, tuturor
Eugen Galateanu
[02.Oct.05 19:06]
Nu mă banați ! Nu dați cu pietre ! Nu ascuțiți topoare, coase, furci-vine în curând comemorarea lui 1907 și vom avea nevoie !
Sunt sincer mulțumit de reacțiile din comentariile voastre. Există o serie de persoane stimabile (să știți că vă respect dle. Tudor, în ciuda supărării dvs. ) care vor să mă pună direct la zid. E perfect. E clar că pentru mulți dintre noi dictatura s-a mutat în suflete.
Există iarăși-și e bine- multe voci care susțin ideea. Poetul mare este acel poet pe care-l iubesc și-l înțeleg- dar nu mă forțați ! Nu mă siliți pentru că dacă mă siliți eu mă voi împotrivi Și veți ajunge la efectul opus-îmi veți face silă ! Lăsați-ne să gândim singuri !

 =  felicitari
popescu cornel
[17.Jan.05 07:09]
felicitari
de data asta, textul dvs. mi- a mers la inima.

 =  multi vorbesc putini asculta
ion amariutei
[17.Jan.05 04:13]
articolul asta spune de fapt un singur lucru: eu m-am plictisit sa tot aud de eminescu!

iar in putinele locuri unde se a-bate de la acest fir rosu conducator, cam bate campii: *O greșeală pedagogică. Trebuie să lăsăm copii să decidă ce le place lor*. ha? pai atunci, poate ar trebui sa punem in manuale versurile Parazitilor...

 =  Fiindca toate acestea trebuiau sa poarte un nume i s-a spus Eminescu.
Bogdan Groza
[17.Jan.05 09:03]
Vin si eu cu un comentariu la acest text al d-lui Eugen Galateanu. Eugene, daca ar fi asa precum spui, anume ca Eminescu ar fi fost doar urcat "artificial' pe un piedestal si uitat acolo pana in ziua de azi. Gresesti daca gandesti asa. Hai sa luam poetii de dupa Eminescu, mai apropiati zilelor noastre si care se declarau inferiori, poetic vorbind, poetului national. Majoritatea scriitorilor romani l-au elogiat pe Eminescu in diferite ipostaze. Iti amintesc aici pe Geo Bogza, pe Marin Sorescu, chiar si marele Nichita avea numai cuvinte de lauda la adresa acestui poet. Si sunt multi altii. Asta in Romania. In strainatate au fost foarte multi eminescologi care l-au analizat pe Eminescu din toate fetele. Iti amintesc numai un autor. Rosa del Conte, cu volumul ei "Eminescu sau despre absolut". E adevarat ca sunt multi altii care-l contesta pe Eminescu, la fel cum o faci tu. Poate n-ai vazut emisiunea de sambata noapte (pe 15 ianuarie 2005) de la OTV dedicata marelui poet. Sau daca ai vazut emisiunea cu atat mai bine. Avem un punct de pornire in discutia noastra.
Si apoi cine a zis ca-i dam la o parte pe poetii ardeleni, asa cum te-ai exprimat? Blaga de pilda, e socotit de unii egalul lui Eminescu sau chiar inaintea lui. La fel un Arghezi, un Bacovia si exemplele ar putea continua.
Si faptul ca ai invatat Luceafarul pe de rost te deranjeaza? Ar trebui sa constituie un motiv de mandrie pentru tine, personal. Oare cati dintre actuala generatie stiu macar 10 strofe din acest poem?
Nu cred, deci, ca e bine sa arunci cu nori, sa-l contesti pe Eminescu atat de vehement. A fost mare la epoca lui, si este inca. Faptul ca noi l-am declarat cel mai si cel mai, e inca o dovada a valorii lui. Apropo, stii ca Eminescu cunoastea la perfectie limba greaca? apoi germana, franceza si limbile orientale, si-i citea in original pe Goethe si altii? Asa ca o curiozitate de-a mea. Tu cate limbi straine cunosti? Pentru ca si asta constituie unul dintre motivele pentru care Eminescu a putut sa scrie asa bine. Cunostea traditiile si cultura europeana de la acea vreme, cultura orientala etc.
Ar fi fost mai multe de spus dar ma opresc aici. Daca tu nu-l poti asimila pe Eminescu, lasa-i pe altii s-o faca. Parca vad ca va fi si Stefan cel Mare contestat, apoi Enescu s.a.m.d. numai pentru ca poporul roman ii venereaza.

 =  nu il citi daca nu iti place...
Voinea Diana
[17.Jan.05 09:29]
Nu stiu ce as mai putea spune in afara de ce s-a spus deja.Nu prea sunt de acord cu "ponegrirea" lui Mihai Eminescu pentru a face tu la randul tau ce au facut si altii si pe tine te-a deranjat: sa scoti in fata alte nume ale poeziei romane."ti-a fost bagat pe gat" acum esti liber sa il mai citesti sau nu dar nu consider ca trebuie sa te lasi condus de unele amintiri neplacute pentru a face aprecieri critice destul de dure.oricum ai ales o tema destul de interesanta care cu siguranta ti-a facut numele cunoscut (nu stiu cati cititori au putut trece pe langa acest articol fara sa comenteze)...

 =  Eminescu - al nostru
Cristea Loredana
[17.Jan.05 11:08]
Daca ma gandesc bine ai si tu dreptate , intr-un fel.Pana in prezent am avut sansa sa invat lb. romana cu doi profesori admirabil de inteligenti, fiecare insa avand alta viziune despre Eminecu.Am intrat adanc in critica lui Calinescu, am gasit alte nuante.Pana la urma, pastrand proportiile, am hotarat scurt: imi place!dar nu varat pe gat!

 =  O magarie pe prima pagina!
Bogdan Geana
[17.Jan.05 12:17]
Chiar ma intrebam ce se va scrie in aceste zile despre Eminescu pe acest site. In lipsa unei exegeze sau a unei lumini noi aruncate asupra operei celui care a marcat hotarator "limba romana literara" am avut "revelatia" de a da peste un text diluat, dornic de a incinge cateva spirite.

O greșeală de marketing. Îl tot împingem în față pe Eminescu ca un Mutu poetic. Nu e. Să-l lăsăm să se odihnească în pace. Să-l iubim-dacă ne place. Dacă nu, să ne căutăm poeții preferați aici sau aiurea

Daca despre Eminescu se spune ca este "primul modernist in ceea ce priveste limba literara" ma intreb, retoric, fireste, prin ce se distinge Mutu de marii fotbalisti ai acestei tari. Hagi, Balaci, Dobrin??? Dobai, Bindea??? Citatul de mai sus este cea mai buna dovada a unui articol populist, diluat si superficial.

Nicaieri in cursul acestui articol nu se spune prin ce Eminescu este mai prejos de marii romantici ai vremii, Byron, Goethe...
"Există o groază de poeți romantici cu viață și sfârșit pitoresc - de la Byron și până la Pușkin, trecând prin Petofi.Nici unul din acești poeți nu e pus pe antetul literaturii naționale ca în cazul nostru."
Ca absolvent al literaturii maghiare la Budapesta, pot sa spun ca literatura romantica maghiara incepe si se incheie cu Petofi!!! Este unul dintre cursurile obligatorii, pe langa multe altele facultative. Se pare ca conceptul de "romantic" se reduce la autorul acestui eseu la "viata si sfarsit pitoresc"...

Invectivele sunt la ordinea zilei. Nu vad ce legatura este intre Eminescu si "un nas roșu de bețiv a lui Eugen Simion" dar se pare ca, recunoscandu-si imposibilitatea de a scrie un articol unitar despre "opera eminesciana" autorul acestui articol a crezut de cuviinta ca nu ar fi rau sa il jigneasca pe Presedintele Academiei Romane.

Ce polemica sa inchegi pe un astfel de articol? Autorul sau e "satul" de Eminescu. Sa inteleg ca bateriile telecomenzii sale nu il mai asculta, sau ca radioul scos din priza continua sa vorbeasca despre Eminescu. Pana la urma nu e vorba decat despre nervii cuiva, despre atrocele sau subiectivism si despre prea multa toleranta cu astfel de refulari umane.

Stupid si denigrator!

 =  M-am răzgândit-împușcați-mă domnule Geană
Eugen Galateanu
[17.Jan.05 12:40]
M-am răzgândit-mă las împușcat domnule Geană, oricum n-ați înțeles nimic din ce am scris. Singurul lucru pe care vi l-aș spune este că dacă ungurii l-ar fi purtat pe Petofi ca pe sfintele moaște nu ar fi avut azi un laureat de Nobel. În rest-jignirile în tonul dvs.

 =  un razboi interior
Dan Mitrut
[17.Jan.05 15:02]
mie imi place tare de Eugen.
cand lumea incearca sa zica ceva ce nu corespunde cu parerea lui ti-o trage sec in barba, ca nu ai inteles ce vrea sa spuna. teribila metoda asta.

nu prea ma pot pronunta cu privire la text. Eugen e un incendiar prin definitie. la el eterul logicii ia foc si deodata incepe sa spuna, sa spuna, sa spuna.
propozitiile au un efect propagandistic mistuitor. dar nu stiu daca acest gen, mai aproape de Nero decat de Cicero, reuseste.

evident, nu trebuie sa te iei de mine Eugen pentru aceste cuvinte. poti doar sa citesti si sa treci mai departe, considerand aceste mici observatii ca neimportante.

dar, pariind cu soarele luminos al acestei zile de 17, mi-am spus ca ii voi castiga cateva raze, pentru ca nu o sa va indure masina de razboi a cuvintelor fara sens si o sa imi raspundeti, evident, in stilul deja consacrat.

numai bine, magul

 =  Pusul la colț pe coji de nucă
Eugen Galateanu
[18.Jan.05 01:32]
Îmi place. Ador să fiu pus la colț. Esteu na din marile mele bucurii să fiu pedepsit și să mi se scoată ochii pentru un "articol populist, diluat si superficial".Buun. Deci, să încerc să mă re-explic pentru acei din prietenii mei cărora le place să mă pună la colț fără să citească (exact).
1.Nu-l neg pe Eminescu. Ar fi o prostie pentru oricine ar face așa ceva. Eminescu este un reper istoric al literaturii române.
2.Nu-mi place Eminescu. Nu cred că ar trebui neapărat să-mi placă. Nu cred că place la toată lumea. Nu cred că ar trebui să fim forțați să ne placă.
3.Nu-mi plac ierarhizările- mai ales cele impuse de complexele de inferioritate. Cel mai mare, geniul, etc., etc. Are vre-o importanță ? Ajută la ceva ?
4.Nu-mi plac "ieșirile la mortăciuni" așa cum spunea Mircea Dinescu în această seară.Trebuie să facem în fiecare an același circ penibil și jenant ? Pe când și o telenovelă ?
5.Cred în necesitatea libertății de gândire. Manualul și profesorul de română n-ar trebui să-mi dea clasamente- ar trebui să-mi dea instrumente de înțelegere a literaturii.
6.Nu cred în memorizarea forțată. Pot să recit zeci de poezii ale lui Eluard sau Prevert în original- pentru că mi-au plăcut. Nu mi-au rămas decât maximum zece versuri din Eminescu. Asta este.

 =  Babe, moși, poeți de treabă, multă lume la tarabă...
Eugen Galateanu
[18.Jan.05 01:29]
Am recitit comentariile. SIncer să fiu, aș înlocui articolul cu comentariile și i-aș da titlul "Cum îl vedem noi pe Eminescu azi". Nu mi-am propus să-l ponegresc pe Eminescu. De ce să o fac ? Nu sunt critic literar- și n-am nimic de împărțit cu el. Însă , așa cum am mai spus-o, falsul piedestal al "Poetului național" e dăunător. Din mai multe privințe. E ca o cravată strânsă pe gât prea tare și fixată cu puncte de sudură- te sufocă. Nu poți vedea altceva decât luând ca reper Statuia (dacă tot e articol poate se găsește o poză cu statuia cea controversată de la Montreal). Dacă am luat ca reper Statuia- îi aliniem pe toți ceilalți pe n rânduri- după cât de aproape sau departe sunt de statuie. Și asta ar fi o prostie. Și nici o țară nu face așa ceva. Sunt recunoscuți și Schiller și Heine- dar dacă neamțului i-ai cere să-ți spună poetul național ar fi foarte șocat. Byron a fost într-adevăr un destin exemplar- a murit cu arma în mână la Missolonghi pentru libertatea Greciei -și totuși nici o autoritate critică literară engleză n-ar avea curajul să spună- el este poetul național al UK. Nici măcar pe divinul Shakespeare nu îl consideră poet național. Și atunci ? Complexul nostru de inferioritate lovește din nou.

 =  Dragă Bogdan...
Eugen Galateanu
[18.Jan.05 01:27]
Mi-a plăcut "aruncatul cu nori...". Probabil că e cu noroi- n-am făcut asta și nici n-o s-o fac-dar sună bine cum ai spus-o tu. Sincer să fiu, chestia cu venerația m-a speriat. Ar trebui să venerăm două lucruri-capacitățile personale și munca. Restul- treaba fiecăruia. Au rost clasamentele ? Te simți tu mai bine dacă-ți spun că Eminescu este pe primul loc- la ce ? Cât despre limbile străine- vorbesc curent engleză, franceză și germană, citesc în spaniolă și portugheză.Dintre limbile moarte- latina și un pic de greacă.Mă face asta mai bun ? Mai deștept ? Mă face să evit greșelile de typo ? Bleah. Nici măcar nu e meritul meu că le-am învățat ci meritul ascendenței (pentru germană) și meritul profesorilor mei. Cam atât.

 =  Dragă Diana Voinea
Eugen Galateanu
[18.Jan.05 01:30]
Scandalagiu am fost de când am apărut pe site- deci nu am avut nevoie de acest articol să-mi fac numele cunoscut.În rest- nu sunt un ponegritor-să ponegresc pe cineva.

 =  hai să fim serioși, Eugen
Virgil Titarenco
[18.Jan.05 02:39]
Eugen,
tu m-ai convins că ai o frustrare personală destul de adîncă și că nu îți place ce a făcut aparent bramburita cultură românească din ultima sută de ani cu poetul Mihail Eminescu. Dar nici una nici alta nu pot funcționa ca argumente împotriva afirmației că Eminescu este probabil cel mai mare poet al românilor și un adevărat geniu al literaturii univesale. Trăim în postmodernism și tu ești evident tributar acestei abordări filozofice prin ceea ce spui. În felul acesta și Moliere sau Byron pot fi în mod onest cu nimic mai buni ca Adrian copilu' minune, sau Goethe la fel de slab ca un poet proletcultist. Ce vreau să îți spun este că tu trebuie să te hotărăști ce abordare alegi, cea modernistă sau cea postmodernistă. Altfel nu faci decît să vii cu tricuri ieftine în plasa cărora cad oameni care nu îți sesizează fandările dintr-o paradigmă în alta. Și acum mai pe limba tuturor, nu poți să spui "Eminescu nu este cel mai mare poet, dar asta este doar părerea mea." Pentru că asta e doar o glumă bună din punct de vedere al filozofiei culturii. Sper că înțelegi ce am vrut să îți spun.

Regards,

 =  Virgil, suntem frustrați
Eugen Galateanu
[18.Jan.05 12:16]
Poate că am frustrări interioare- dar în nici un caz legate de Eminescu. Dar Virgil, acum stând strâmb și judecând drept- tu ai nevoie de "cel mai mare poet al tuturor românilor" ? De ce nu ai nevoie pur și simplu de poetul Eminescu ? De ce acest calificativ ? Cu ce te ajută ? Sau peste ce complex te ajută să treci ?

 =  interventie
Florin Opran
[19.Jan.05 03:14]
virgil tatarenco :
daca voi emite o judecata de valoare in privinta lui eminescu o voi face precizand ca aceasta este parerea mea ! am folosit sistemul meu de valori pentru a face o anume conideratie iar tu, sau oricare altcineva, sunteti indreptatiti sa aveti alte pareri ! valoarea unui poet trebuie recunoscuta unanim atunci cand ea exista, insa aprecierea este subiectiva !

am scris si eu despre eminescu, chiar si pe acest site, si am facut-o mai degraba laudativ ! daca ma vei intreba cine este cel mai mare poet roman iti voi raspunde, insa, ca nu stiu ! de eminescu mi-am dat seama, cu mult timp in urma, ca nu ma regasesc in stilul lui, si nu-l pot aprecia cu adevarat decat cel mult pentru valoarea artistica incontestata de eugen, si am descoperit cativa poeti romani care imi inspira mult mai multe (bacovia de pilda) ! in ierarhia mea, acest fapt nu-l transforma pe eminescu intr-un adrian copilul minune ! te rog sa respecti aprecierea subiectiva a fiecarui om si diversitatea umana, atat timp cat fiecare are suficent tact pentru a da si o masura cat de cat obiectiva a valorii !

inca odata va rog sa aveti un minim de respect fata de membrii acestui site ! Ne aflam intr-o jungla a ideilor, intr-o jungla artistica uneori... insa nu este o jungla virtuala in care fiecare sare la gatul celui care nu ii place ! singura mea rugaminte este sa aveti mai mult tact si respect in comentariile voastre si sa acordati mai multa atentie operei si nu artistului ! sunt dezamagit de prea multe ori vazandu-va cum va comportati ! aici nu e vorba de orgoliu - caci orgoliul are ceva nobil in el ! nici nu vreau sa zic despre ce e vorba, pentru a nu mai intra in polemici gratuite ! Raman doar la prima rugaminte !

va multumesc !

 =  întrebare pentru Florin Opran
Virgil Titarenco
[19.Jan.05 05:12]
Domnule Florin,
totuși nu credeți că pentru a avea "un minim de respect fata de membrii acestui site" putem începe prin a le scrie corect numele?
...Întreb și eu, că tot veni vorba... Deși am senzația că nu prea ați înțeles ce am scris mai înainte...

mulțumesc,
virgil

 =  scuze
Florin Opran
[19.Jan.05 06:00]
imi cer scuze pt ca ti-am scris numele gresit ! te asigur ca nu e lipsa de respect ci pur si simplu eroare umana.. :) am impresia ca am mai facut aceasta greseala mai demult, intr-un comentariu anterior pe care ti l-am adresat.. o sa fiu mai atent pe viitor !

cat despre faptul ca nu ti-am inteles comentariul, prefer sa nu comentez.. mi-am spus parerea in precedentele 2 comentarii si consider ca in momentul in care acuzi un om pentru ca a scris un astfel de articol gresesti fundamental ! daca imi vei zice ca autorul acestui articol sufera de o "frustrare personala destul de adanca" pentru ca si-a exprimat o parere cu privire la fenomenul de promovare usor exclusivista a lui Eminescu, prin o anumita inhibare a simtului literar subiectiv la nivelul tinerilor acestei societati , atunci dialogul mi se va parea putin cam plictisitor pentru a il continua...

 =  Unitatea Națională
Camelian Propinatiu
[20.Jan.05 05:09]


Să ne amintim cum își începe Mircea Cărtărescu în Jurnalul Național articolul “Apus de mămăligă”:

Aflăm de la cronicar că “Fost-au acest Ștefan-Vodă om nu mare de stat, mânios și degrabă vărsător de sânge nevinovat. Adeseori la ospețe omorea fără giudeț (fără judecată – n.n.)“.

După cum toți știm, mai avea și alte obiceiuri proaste: iubea muierile într-atât, încât se zice că, o generație mai târziu, mai toți moldovenii semănau cu el… Puterea fiind, timp de 47 de ani, concentrată exclusiv în mâna sa, cred că nu greșesc istoricii care văd în el un caz, tipic pentru Evul Mediu, de tiranie locală(…).

Și autorul Enciclopediei Zmeilor continuă tot așa, pe alocuri mai corosiv decât s-a scris mai sus despre Eminescu!
Fără să se mai iște nici o polemică.

De observat totuși accidentul că nici activiștii culturali fanatici și talentați, nici măcar Goebbels sau Jdanov, n-ar reuși să organizeze la noi aniversări de mare calibru pentru alte portdrapele decât Eminescu sau Ștefan cel Mare.

De pildă pentru Maiorescu sau Dobrogeanu-Gherea!

Gloatele nu s-ar urni. Din simplul motiv că spre deosebire de nemții lui Schiller de la Weimar și Heine de la Paris, românii nu numai că nu au realizat la căderea Imperiului Sovietic unitatea națională, dar au avut o intelectualitate, o avangardă, atât de postmodernă și de corectă politic încât nici măcar nu și-au pus problema secării Prutului dintr-o sorbire, deși beneficiem de o groază de politicieni hidraulici – este ceea ce va ului generațiile de mâine când vor răsfoi presa liberă la Biblioteca Academiei!

Așa că Eminescu, chit că pre mulți îi exprimă mai bine armonioasele manele, va rămâne multă vreme nepereche, adică poet național, măcar până va intra-n uie și România de Est.

 =  Florin
Virgil Titarenco
[20.Jan.05 04:37]
dragă Florin,
hai să fim serioși, a acuza un om "ca a scris un astfel de articol" nu are cum sa fie o greșeală, și cu atît mai puțin fundamentală. Poate fi o greșeală dacă aș face-o fără argumente. Altfel sentința ta dovedește o incompatibilitate cu ideea de polemică. Și în felul acesta te contrazici singur. Pentru că, pe de-o parte condamni pe cei care îl ridică în slavi pe Eminescu în mod aberant dar pe de alta iei apărarea celui care îi terfelește imaginea la fel de aberant. Cred că îți dai seama că ești inconsecvent astfel. Puțină moderație nu ar strica la nimeni.
Bineînțeles că Eugen are frustrări. Altfel nu ar arunca vorbele pe care le-a spus despre președintele Academiei Române așa cum o face. Un om într-un moment de echilibru emoțional nu procedează așa. Cred că e evident pentru oricine. Și apoi toate celelalte afirmații mai mult sau mai puțin bombastice sau incendiare. El poate avea într-o anumită măsură dar asta nu anulează cu nimic faptul că de fapt exprimă o frustrare sau o emoție negativă interioară. Probabil că îți dai seama că judecățile de valoare sînt denaturate profund de furii sau frustrări.
Iar dacă ție dialogul ți se va parea "putin cam plictisitor pentru a il continua..." doar fiindcă eu am o opinie despre opinia lui Eugen, mi se pare de-a dreptul amuzant. Deci, cu alte cuvinte, să înțeleg că tu poți purta un "dialog"(sic!) doar cu cei care sînt de acord cu tine sau Eugen?... I rest my case...

 =  pentru Eugen
Virgil Titarenco
[20.Jan.05 08:09]
Eugen,
eu nu am nevoie de "cel mai mare poet al tuturor românilor". De fapt nici nu am prea multe nevoi din astea gonflate. Dar mi se pare, așa quasi-ciudat că ai ignorat faptul că am spus "probabil".
Problema este însă mai complexă, fiecare națiune (în contextul socio-politic de pînă acum) a simțit nevoia "giganților naționali", a personalităților simbol, a "valorilor" de patrimoniu. Sînt convins că înțelegi asta. Dacă Eminescu se califică sau nu ptr. acest post este o chestiune care se poate discuta. Dar ideea de "pseudo religie sau mitologie culturală națională" n-au inventat-o românii, așa că te superi degeaba pe ei. Fenomenul se întîlnește cu nuanțe de la lituanieni pînă la indienii navajo, și inclusiv la germani sau la englezi. Așa că, hai să ne relaxăm.
Ce va aduce însă cultura faza postmodernistă a culturii și globalismul UE și USA, etc, rămîne de văzut. Cu siguranță că deja adolescenții știu astăzi mai mult despre Britney Spears decît despre Eminescu sau Coșbuc. Și nu sînt convins că ăsta este neaparat un mare progres cultural.

 =  Bravos!
Aurel Oancea
[28.Jan.05 22:31]
Nu demult, s-a legat unul de Nichita Stanescu, cica ar fi un impostor sau cam asa ceva (nu-i dau numele "criticului", ca nu merita, tot pe acest site am dat de el). Acum, in corul care canta (fals): "Ne-am saturat de Eminecu" (cum sa te saturi, daca n-ai citit nimic din Opera Lui?), "Despartirea de Eminescu" etc., apare o voce noua care zice ce zice.
Ei, bine, domnule, pana azi poetul meu preferat era Eminescu. De acum, gata, s-a zis cu el! Am descoperit un geniu autentic in persoana marelui Eugen Galateanu, cel mai mare poet roman al tuturor timpurilor!

Va place asa, domnilor anti-eminescieni?

 =  respect pentru cartierul meu... care o fi el...
Alexandru Pripon
[07.Feb.05 22:59]
Am avut curiozitatea ca, după ce am scris și eu două rânduri chinuite, să revin și să văd ce s-a mai comentat. Interesant este faptul că, din motive de neînțeles, apărătorii frenetici ai „poetului nepereche” recurg la un ton și la un limbaj de calibru mare... Mai toți, în lipsă de altceva, aduc vorba de manele sau de muzici diverse de cartier. Nu știu în ce măsură mă va mai citi cineva, dar consider (ce mârșăvie!) destul de periculoasă alăturarea lui Eminescu și a lui ... Copilul minune. Cei doi dețin, alături de alte personaje idem, monopolul construcțiilor versificate din România.
Când văd atâta patimă, atâta patos risipite pe un câmp de luptă fără nici un sens... Vreți Eminescu? Citiți-l, comentați-l, scrieți cu majuscule tot ceea ce îl caracterizează( sau, cum ar spune domnul Oancea, Îl...)! Rândurile atât de dezbătute de mai sus spun atât: nu îmi place... Nu văd de ce v-ați enerva, este dreptul nostru să ne placă sau nu ceva, după cum este dreptul, mai mult, este meritul nostru acela de a ne afirma în public părerile!
Felicitări, domnule Gălățeanu, încă o dată, pentru fainele baricade. Dar tare mă tem că nu ați vrut decât să bravați un pic. Pentru că atunci degeaba s-a făcut vâlva asta „de cartier”...

 =  pe locuri, fiti gata, start...
Gabi Schuster Cărărușă
[11.Feb.05 18:14]
"O greșeală pedagogică. Trebuie să lăsăm copii să decidă ce le place lor. Se poate ca preferatul să fie Macedonski sau Coșbuc sau Goga"

Sau s-ar putea sa nu aleaga nimic !!!

Greseala principiului de educatie anti-autoritar aparut prin anii `70, lumea occidentala, incepe incet incet sa o desluseasca. Tineretul este incult, dezlanat, plictisit, egocentric, dezabuzat, dezorientat. Parintele a fost show-man pentru copilul tiran si l-a invatat, refuzand sa-i puna jaloane, haosul. Cu asta nu se mai descurca acum, nici parintii, nici copiii !

Avem nevoie de modele. Avem nevoie de directii.
Multumesc profesorilor mei ca mi-au "trasat linii".
Ce am facut cu ele, asta este o alta intrebare, ca doar nu suntem la concursul de innot unde nu avem voie sa parasim marcajul.

Eminescu sta pe picioarele sale, indiferent la clasamente, pe care oricum, in cultura le gasesc lipsite de substanta.
. Vrem sa dam pe unii "jos" ?
. sa urcam pe altii "sus" ?
. sa inlocuim pe cel de sus cu altul ?
. Sau vrem sa ii dam pe toti jos ?

Si cultura romana ? cu ce sa iasa in lume ?

 =  Doamna Gabi, dacă cultura română...
Eugen Galateanu
[02.Oct.05 19:06]
Doamna Gabi, dacă cultura română n-are nimic mai bun de făcut decât să iasă în lume cu Eminescu, mai bine să stea acasă...e mai sigur și mai decent...

 =  Intai trebuie sa te cunoasca lumea.
Gabi Schuster Cărărușă
[02.Oct.05 19:06]
De ce sa stea acasa? fiecare vine la targ cu marfa pe care o are de dat. Mai buna, mai rea! Azi morcovi, maine telina.
Importanta este participarea si nu locurile ocupate.
Imi amintesc de o intamplare de aici de la Heidelberg.
Era organizat de primarie un fel de targ cu aspect international, in care multele "nationalitati conlocuitoare" din zona HD puteau sa deschida fiecare cate un chiosc si sa vanda cate ceva. Nemtii iubesc astfel de iarmaroace de duminica, unde vin cu toata familia, mananca, iau aer, si se bucura ca nu trebuie sa mai gateasca.
Grecii, turcii, italienii, marocanii, spaniolii au avut la chioscurile lor, mancarea traditionala a fiecaruia, si trebuia sa stai la coada ca sa prinzi ceva. Era o vanzare teribila. La chioscul romanesc nu era nimeni ! Ma duc fuga sa cer mititei ca la noi. O doamna foarte sulemenita imi spune arogant ca ei nu vand mici, ei vand cultura !
Pe o masa stateau carti in limba romana ale lui N.Stanescu, Culegeri de texte din T.Maiorescu, Arghezi, icoane si covoare romanesti.
Nu cumpara nimeni. Te las sa te gandesti singur de ce.
Dupa parerea mea trebuie sa te faci intai cunoscut cumva.
Italienii, grecii...au devenit in Germania o notiune, castigata prin mancarea lor de acasa. Acum pot sa vina si cu cultura lor, oamenii se vor duce sa vada, sa citeasca, sa cumpere...
Deci este inutil sa spui: mai bine stam acasa... stam acasa dar nici cand vei veni cu "valoarea universala" nu te va baga nimeni in seama, pentru ca nu te cunoaste. Nici macar nu se vor apropia de standul tau. Daca insa vor veni la mititei poate vor intra si la un film romanesc din curiozitate, poate vor cumpara o carte tradusa din romaneste
poate vor lua un album de fotografii si de ce nu, poate vor veni si la Marea Neagra......
Incetul cu incetul se face otetul, zice o vorba veche.

 =  Fiti serioasă, doamna Gabi
Eugen Galateanu
[16.Feb.05 00:18]
Fiți serioasă. Am petrecut aproape un an la Bonn.Nu cred că va veni cineva la micii noștrii- mai ales că ei există deja sub denumirea de cevașpsici-dacă nu mă înșel. Doamna Gabi, Eminescu pur și simplu nu se vinde. E șocant dar asta e- lumea- cel puțin printre studenții mei de la UMIST -îi preferă pe Cărtărescu și Emil Brumaru.

 =  Cateva confuzii
Ovidiu Ivancu
[18.Mar.05 08:43]
Remarc vreo cateva confuzii care trebuie demontate:
1. Nu e vina lui Eminescu faptul ca noi nu stim sa il predam;
2. Este irelevant ce ne place si ce nu.Placerea nu e garantia valorii estetice;
3. Cand introduceti suspiciunea ca toti criticii care l-au apreciat pe Eminescu erau (intamplator sau nu, moldoveni) uitati ca in secolul XIX nu exista sentimentul asta de casta, de apartenenta la o regiune istorica. Era in voga, si era bine ca era asa, notiunea de roman;
4. Copiii nu pot fi lasati sa aleaga ce le place si ce nu pentru ca ierarhia valorilor se formeaza tarziu.Matale stiai de mic copil ce e valoros si ce nu?
5. Macedonski, Arghezi, Cosbuc sau Goga nu sunt dati laoparte, dar nu uitati ca ei scriau intr-o limba romana deja formata, pe cand cu Eminescu era altceva. Din punctul asta de vedere, rezista doar comparatia cu Alecsandri.
Cunosc si numarul Dilemei in care s-a incercat demitizarea lui Eminescu. Poate ca e necesara, dar hai s-o facem profesionist nu asa.

 =  te/o intrece nataraii chiar de/i fi cu stea in frunte...
dan mihai marian
[02.Oct.05 19:06]
Mi se pare , stimabile, ca discursul dumitale nu e indeajuns de pertinent pt. a face intr/adevar o exegeza pertinenta poeziei eminesciene.Cred ca te/ai tradat spunand ca GOga, Cosbuc....Neicusorule,puicusorule...
Remarc , deasemenea pseudo/argumentele dumitale*nasul rosu de betiv al lui eugen simion, luceferii , catalinele etc. Daca ai fi vb. despre influenta nociva a lui kant, a budismului, despre melosul eminescian incapabil, as fi inteles , dar...
Cred ca nu sunteti decat decat unul dintre cei multi care vorbesc fara a intelege.

 =  Domnule Ivancu, nu aveți dreptate...
Eugen Galateanu
[24.Mar.05 06:16]
Domnule Ivancu, nu aveți dreptate. COnștiința regioanlă era foarte puternică în secolul XIX.Vă recomand memoriile lui Titu Maiorescu pentru exemplificare...

 =  Domnule Ivancu, mă îngroziți...
Eugen Galateanu
[24.Mar.05 06:16]
Domnule Ivancu,sincer mă îngroziți. Dacă nu știați, a avut loc acum 15 ani o revoluție. Pentru ca noi să fim liberi. Chiar și copiii...să poată iubi ce vor și nu ce le băgăm noi pe gât cu lingura cea mare...

 =  Domnule Dan Mihai Marian...știți că cine zice ăla este...
Eugen Galateanu
[24.Mar.05 06:16]
Domnule Dan Mihai Marian (sper că numele dvs. se scrie cu literă mare) mă șocați...publicist în poezie...știți că cine zice ăla este...

 =  articolul si comentariile au o problema de fond
Marius Andrei Gherghea
[02.Oct.05 19:06]
Am citit articolul, apoi toate comentariile care au urmat. Cred ca se face o confuzie regretabila: si in esenta articolului si in comentariile ulterioare. Si anume: TREBUIE SA EXISTE O PERSONALITATE NATIONALA IN FIECARE DOMENIU, PE CARE SA O PREZINTI IN SCOALA, ELEVILOR, CU OBIECTIVUL DE A COAGULA SENTIMENTELE NATIONALE CELOR CARE VOR FI GENERATIA URMATOARE. Si asta in sec XIX si XX pentru Romania a fost o politica cruciala. Nu uitati de situatia provinciilor romanesti din sec XVII si XVIII, care erau inapoiate din toate punctele de vedere: faramitate teritorial, economie aproape inexistenta, cultura franceza sau a imperiilor care ne conduceau. Incercarile firave ale unor patrioti de a face ceva sau oprit la a pastra in viata cultura si limba nationala.
Revenind la articolul dvs., trebuie sa intelegeti ca pentru generatia tanara (elevi si liceeni) este esential sa se prezinte Eminescu asa cum se face acum: poet national de geniu. Cei care au o cultura si o educatie superioara pot avea acces la informatie diversificata, pot avea alte preferinte si gusturi. Dupa ce faci comparatie intre diversi scriitori, prin prisma subiectiva personala, poti alege sa iti placa oricare din ei. Nimeni nu te opreste. Copii si tinerii sunt cruzi, nu pot discerne, nu au valori clare. Ei trebuie sa invete de la o autoritate (profesorul) valori solide, nationale, care sa nu ii faca sa simta ulterior vestitul CNI. Sa nu uitam, statistic vorind, ca nu toti elevii din scoala ajung academicieni sau critici de arta rafinati.

 =  continuare la ce am scris mai sus
Marius Andrei Gherghea
[28.Mar.05 14:22]
Am recitit ce am scris mai sus si mi-am data seama ca se impunea in final sa subliniez mult mai clar ideea de baza:
crearea identitatii nationale si individuale in scoala impune prezentarea personalitatilor culturii si istoriei noastre intr-o lumina exceptionala.

 =  Lăsați-ne că ni s-a acrit...
Eugen Galateanu
[30.Mar.05 14:25]
Ce o mai fi aceea identitate națională în școală ? Domnule M.A.Gherghea sunt stupefiat de ideile dvs. V-ați sculat cumva pentru prima dată de acum 15 ani ? Știți că a avut loc și o revoluție pe-aici...iar dacă istoria noastră înseamnă minciună (sau lumină excepțională, cum spuneți dvs.) atunci mai bine n-o avem...

 =  scurta nota privind comentariul de mai sus
Marius Andrei Gherghea
[30.Mar.05 23:34]
Din cauza unor oameni ca Eminescu (care a avut si o viziune politica extraordinar de corecta), Bratianu, Cuza, Inochentie Micu, Kogalniceanu, Barbu Catargiu, Creanga, Andrei Muresanu, Sincai si Avram Iancu putem vorbi astazi in tara noastra limba romana.
Dupa revolutie au aparut fel de fel de oameni care desfiinteaza orice valoare pentru ca asa este la moda si pentru ca daca neaga o valoare au impresia ca o si depasesc. Ei sunt doar expresia libertatii de opinie, a superficialitatii si a cumulului de frustrari personale. Este infinit mai greu sa iti asumi o istorie si o cultura, sa le intelegi, sa te identifici cu ele si in final sa militezi pentru ele.
Va intrebati ce inseamna identitate nationala in scoala. Dvs credeti ca identitatea nationala este un fel de diploma care se atarna pe perete? Identitatea nationala este eul nostru interior, este limba in care gandim si traim in fiecare zi, este onoarea de a fi urmasii unor oameni ca Mihai Viteazu, Eminescu sau Nichita Stanescu. Si asta se invata din gradinita si scoala.
Daca ar fi trait multi oameni ca dvs in vremurile trecute, astazi am vorbi maghiara sau rusa, si numele dvs ar fi fost Eugenovici Galatky, si probabil ati fi fost mandru de el.
Obisnuiti-va cu gandul ca sunteti roman. E singura dvs consolare.
Mai bine v-ati uita in oglinda sa va priviti si sa vedeti cat de nociv ganditi. In primul rand pentru dvs.

 =  Domnu'Gherghea, e trist...
Eugen Galateanu
[31.Mar.05 04:13]
Văd că Funaru' își lasă amprenta pe gândirea clujenilor. Sau poate e doar o impresie-rămâneți în România, dle.Gherghea- afară ați stârni doar un uriaș hohot de râs.

 =  De acord cu Eugen
Claudia Dana Marcu
[02.Oct.05 19:06]
Nici mie nu imi place in mod desoebit Eminescu, sa zic asa pentru a nu fi stigmatizata? Stimati colegi de forum cum de nu tolerati o opinie? Gusturile nu se discuta dragii mei, sau nu ar trebui... desi fiecare are dreptul la o opinie, nu? si refuz statutul de "neveritabila romanca" sau ceva de genul acesta doar pentru ca eu il admir pe Bacoiva in loc de Eminescu care nu imi trezeste un interes egal. E o mare absurditate insa sa ii compar pentru cei doi poeti sunt diferiti ca stil, dar am facut asta in spiritul SUBIECTIVITATII despre se pare ca e la moda, nu? Atat tot. Best regards.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0